Ki fog itt vb-t nyerni? Németország-Algéria 2-1

10492520_926978340651347_197818449049082956_nA “meglepetések vb-je”-jelzőt már a csoportkörben rá lehetett húzni a tornára, de még mindig meg tudunk lepődni: okés, Chile és Mexikó szép játékot mutatva esett ki, a brazilokat különben is “agyonnyomja a hazai pálya”. A franciáktól alapból nem várt sokat a közvélemény, ráadásul igazán nagy csapattal még nem is találkozott az elmúlt bő két hét alatt. A Nationalelf szenvedését azonban szájtátva néztük, talán ők voltak az egyetlen olyan válogatott, akiket biztos befutónak tekintettünk legalább a legjobb négy közé. Egyedüli reményünk, Kolumbia csak te vagy?

És lőn: a tizenhat között egyedül Hámesz Rodriguezék teljesítménye láttán csettintettünk elismerően, Scolari és Löw mester pedig kezdheti tördelni a kezét. A selecao már pénteken összefut a kávésok legjobbjaival, ha pedig a németek is hozzák a kötelezőt a franciák ellen, akkor a döntőbe kerülésért igencsak meg kell izzadniuk. Ez a forgatókönyv a papírforma érvényesülését hozná magával, amit viszont rég sutba dobhatunk, hiszen az eleddig csak-csak meggyőző teljesítmény dacára 90 percen keresztül vért izzadt az (inter)Nationalmannschaft, nem a betonbiztos algériai védekezés (rendben, a meccs emberének megválasztott M’Bolhi azért kitett magáért), hanem a gyakran ötlettelen és tanácstalan futballjuk miatt.

A statisztikák egyértelműen a németek oldalán állnak: kétszer akkora arány a labdabirtoklásban, a vezetett támadások, a kísérletek, a passzok számában is. Azonban mindez semmit nem ad hozzá a játék képéhez, hiszen a hatékonyság a kulcs, amiben jócskán van hová fejlődnie a csapatnak, ha felül akarják múlni a franciákat. Götze erejéből egyetlen lövésre futotta negyvenöt perc alatt, míg Müller bűnrossz napot fogott ki, a 88. percben látott mókás szabadrúgás-előkészítése csak feltette a koronát teljesítményére. Velük szemben a Bayern-csatárt váltó André Schürrle majdhogynem lubickolt, a hosszabbítás második percében rögtönzött sarkazós góljával megszerezte a vezetést, míg a második német találatot Özillel “passzolgatták” össze.

1998-ban hasonlóan szenvedve jutottak túl Mexikón a nyolcaddöntőben, ahol a későbbi vb-győztes franciákkal találkoztak – az eredmény sima 3-0 lett a kékek javára…

Az algériaiak hősiesen küzdöttek, másfél perccel a lefújás előtt csakazértis betaláltak a söprögetőként is fenomenálisat nyújtó Neuer kapujába. A szimpatikus vesztes titulus így három nap alatt harmadjára is kiosztásra került, amit a szövetség büszkén kirakhat majd algíri székházában, az alagsori megfakult nyilvántartások közé.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás