Imázsgondozás és karrierépítés – Összefoglaló a Média Szakhétről

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék évente megtartott szakhetének idei hívószava a #Videokrácia elnevezést kapta, ami napjaink társadalmának videó- és médiauralmára reflektál. A Média Szakhét, amit a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók rendeztek meg, április 23. és 25. között zajlott le.

Az idei Média Szakhét középpontjába nem csupán a mozgóképet és a videót állították a szervezők, hanem a karrier- és imázsépítésre is komoly hangsúlyt fektettek, ez a két terület pedig ötvöződött is a szakhét programjainak színes skáláján.

333333

Április 23-án, hétfőn egy négy óra hosszú önfejlesztő, karrierépítő tréningen vehettek részt a szak hallgatói, amit Soltész Ian, debreceni személyiségfejlesztő tréner tartott. A tréning során a résztvevők hasznos tippekkel és tanácsokkal gazdagodtak az úgynevezett „szuperszemélyiség” elsajátításához, valamint különböző közös gyakorlatokkal jövőbeli ambícióik kialakításához is segítséget kaptak. A tudatos életvezetés és önismeret azonban nem csupán az Y és Z generáció kiváltsága – mi sem bizonyítja jobban, hogy a tanszék oktatói is aktívan részt vettek a tréningen, elmondásaik alapján igencsak érdekes dolgokat tanulva.

A tréninggel párhuzamosan tanszéki futballmérkőzésre is sor került a Böszörményi úti Campuson, ahol a szak férfiúi álltak ki egymás ellen a műfüves pályán, összemérve erejüket – noha a versenyszellem helyett sokkal inkább a jókedv dominált.

22222222

A szakos programok április 24-én, kedden folytatódtak, a Média Szakhét hívószavához hűen pedig ekkor már előtérbe került a „videokrácia” fogalom is, hiszen 12 órától kerekasztal-beszélgetés kezdődött napjaink videoklip-kultúrájáról. A beszélgetésben L. Varga Péter, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és az ELTE oktatója, Tokay Péter videoklip-rendező és Gula Marianna, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet oktatója vettek részt. A beszélgetést Katona Dóra, harmadéves kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgató, valamint Fodor Péter, tanszéki oktató moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés a videoklipek átalakulását, kisfilmmé válását elemezte, de szó esett a hazai videoklipipar helyzetéről és a közönség megváltozott elvárásairól is – utóbbi témákról a következő előadás során Tokay Péter részletesebben is mesélt az résztvevőknek. A beszélgetést nagy érdeklődés övezte, a hallgatók több kérdéssel is fordultak az előadókhoz a moderálás után.

Közvetlenül a kerekasztal-beszélgetést követően, délután két órától vette kezdetét Tokay Péter színvonalas előadása, ahol a rendező konkrét példák által kísérte a kulisszák mögé a hallgatókat, bevezetve őket a forgatás nehézségeibe. A megrendelés pillanatától kezdve, az ötletgyártó fázison keresztül, a tényleges forgatáson és az utómunkákon át mindenbe betekintést nyerhettek a résztvevők, a megrendelő fogadtatásának pillanatáig. A méltán elismert rendező lezser stílusban mesélt közös munkáiról többek közt a Paddy and The Rats, a Tankcsapda és a Depresszió zenekarokkal.

A keddi nap utolsó programját egy közös filmnézés tette ki az Apolló Moziban, ahol az Oscar-díjra jelölt, A Pentagon titkai című filmet tekintették meg a hallgatók és tanáraik. A történet a vietnámi háború utolsó időszakában játszódik, a New York Times és a Washington Post harcát mutatva be a kormány ellen a híres Pentagon-iratok ügyében. A filmben színre vitt problémák, a szerkesztőségi munka és az oknyomozói újságírás izgalmas kérdésekkel szembesítette a nézőket. 

szakest

A Média Szakhét záróprogramja a szerda esti szakest volt, ami idén az ’50-es – ’60-as évek rock ’n’ roll korszakát idézte meg – mind dresscode, mind vetélkedők segítségével. A szervezők a helyszínt is igyekeztek korhűvé varázsolni, saját készítésű fotófal és kiegészítők álltak a fényképezkedni vágyók rendelkezésére. Az est fénypontja alighanem az elmaradhatatlan tombolasorsolás volt, aminek keretében értékes ajándékokat nyerhettek a résztvevők.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás