A máz alatt

Tudhattad volna című minisorozat október 26-án debütált az HBO Go kínálatában.  

A történet adott: a Fraser család gazdag és New Yorkban él. Jonathan, a gyermekonkológus férj és Grace, a terapeuta feleség tökéletes párt alkotnak. Fiuk, Henry pedig a Reardon magániskolába jár tanulni. Teljesen hétköznapi”, nem? Viszont az álomba illő kép hamar felborul, és a feleségnek rá kell jönnie, hogy férje nem az, akinek mondja magát. 

A főszerepekben Nicole Kidman és Hugh Grant, de megjelenik Donald Sutherland is. A szereplőgárda ütős, akár már többnek is érezhetjük egy minisorozathoz. Kulcsa, hogy az évek alatt a műfaj színvonala egyre magasabb lett, megnőtt a hasonló produkciók nézettsége, így már elmondható, hogy mindennapossá vált a minőségi sorozatok internetes streamelése. A színészek nemcsak filmekben, hanem már ehhez hasonló sorozatokban akarnak szerepelni, így nevüket szélesebb körben is ismerni fogják. 

Nicole Kidman, aki a feleséget, Grace-t játssza, újra egy bizonytalan, naiv nőt játszik a sorozatban. A családja és a munkája teszi ki az életét. A másik főszereplőnk, Hugh Grant, akit a világ jófiúnak ismerhetett meg, főleg a Sztárom a párom című filmben. Látszik az idő múlása a sztáron, ettől függetlenül illik Nicole Kidman bájához. Szintén a családja mellett a munkának él, igyekszik boldog napokat varázsolni beteg pácienseinek.

Párhuzamosság a Hatalmas kis hazugságokkal 

Aki látta ezt a sorozatot, azonnal lejött neki, hogy a Tudhattad volna szinte majdnem ugyanazt az alapsztorit vázolja, mint a Hatalmas kis hazugságok. Gazdag család, magániskola, nők megbeszélésen, tökéletes házasság, amiről kiderül, hogy nem az. Stimmel? 

Nem hiába érzékeljük, hogy a sorozat Hatalmas kis hazugságokra hajaz nem csupán történet tekintetében, hanem a csapat összetételében is. Nicole Kidman nem csak színésznőként, hanem executive producerként is jelen volt a munkában, ahogy David E. Kelley showrunner, azaz ötletgazda és Bruna Papandrea executive producer is újra egy stábban dolgozik. 

A hasonlóságok sora tekinthető annak, hogy a Hatalmas kis hazugságok sorozat 2017-es berobbanása nagyon sikeres lett. Az HBO igyekezett újra ilyen szériát összehozni, kicsit más alappal, amit Jean Hanff Korelitz Tudhattad volna című könyve szolgáltatott. A sorozat miatt a szerző újra kiadta művét, ezzel is népszerűsítve koncepciót. A sorozat címe eredetileg You Should Have Known (Tudhattad volna – magyarul) volt, de mivel teljes adaptáció nem történik meg, ráadásul minisorozat, így The Undoingra (A visszavonás – magyarul) változtatták. Egyedül a magyar változat tartotta meg az eredeti fordítást. Ennek mi az oka? Szerintem egyszerűen kifejezés nem illett volna a sorozat tanulságára, és a magyar szövegkörnyezetben sem felelt volna meg. 

Érdekessége a sorozatnak, hogy elsősorban dráma a műfaji megjelölése, viszont keveredik a thriller és a pszichológia elemeivel. Nem akar görcsösen ráfeszülni ezekkel, de érzékelhető, hogy nem egyszerű drámát akartak az alkotók.  

Összeségében a minisorozat hozza az HBO élményét, hiszen egy újabb remekül elkészített szériáról van szó. Nicole Kidman és Hugh Grant párosa nagyon jó választás volt. Már az első epizód után elmondható, hogy a cselekmény beindult, így sok meglepetés várható a következő részekben.  

A sorozat 6 részes, november 30-ig minden hétfőn új fordulatokkal várja az érdeklődőket. 

Fotó: HBO GO

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás