A bukás utáni második esély

Az Úr sötét anyagai című amerikai fantasy sorozat Philip Pullman nagysikerű His Dark Materials regénytrilógiájának első kötetét, az Északi fény (Northern Lights) című művét dolgozza fel, mely a BBC és az HBO közreműködésével látott napvilágot 2019. november 3-án.

Sokan kedvelik az olyan fantasy történeteket, amelyekben mágikus lények, boszorkányok és varázslatos tárgyak kapnak nagy szerepet, valamint egy gonosz hatalom, amely mindenhova elér. A legtöbbeknek valószínűleg a Harry Potter vagy akár a Gyűrűk Ura könyvek (és adaptációik) jutnak először eszükbe. Ezúttal viszont nem ők kerülnek a középpontba.

A történet egy olyan párhuzamos világban kapott helyet, amely hasonlít a miénkre, itt viszont az emberek lelke állat formájában kíséri el őket életük utolsó pillanatáig. A hatalmat a Magisztérium tartja kezében, amely mindent az irányítása alá akar hajtani, a történet ezen oldalán pedig erős valláskritikával is szembetalálkozhatunk.

Pullman regényeit egyébként nem először próbálták vászonra vinni; a 2007-ben Az arany iránytű címen debütált film szintén a regénytrilógia első részén alapszik, azonban hatalmas bukás volt, ennek köszönhetően el is törölték a folytatásokat.

Főhősünk itt is a kis Lyra (Dafne Keen), aki Oxfordban, a Jordan Kollégiumban nőtt fel. Egyetlen ismert családtagja nagybátyja, Lord Asriel (James McAvoy), akit próbál meggyőzni, hogy vigye el őt is magával Északra tartó útjára. Viszont a gyermek makacs és fékezhetetlenül kíváncsi természete mindig a bonyodalmak sűrűjébe sodorják, aminek következtében még nagyobb kalandba csöppen, mint arra számított volna.

Ahogy halad előre a történet, minden szál egyetlen helyre fut, a kislányhoz, ekkor pedig nyilvánvalóvá válik, kiről szólhat a történet hátterében rejtőző jóslat, amiről a boszorkányok beszélnek.

Alakváltó állatok, páncélos jegesmedvék és egy jelképolvasó, ami minden kérdésre válaszol?

Az még hagyján, hogy az emberek lelke állatként formálódik meg ebben a világban, amiket daimónnak hívnak, és többféle alakot képesek felölteni, míg a gyerekek el nem érnek a felnőtté válás szakaszába, amikor is a lelkük egyetlen végleges formában állapodik meg. De beszélő, páncélos jegesmedve is megjelenik a történetben – egy fantasy esetében sokan kedvelik az ilyen elemeket, ezáltal pedig Iorek karaktere is nagy figyelmet kap – egy harcos, páncélos szőrmók, akinek marcona külseje egy érző szívet rejt és Lyra védelmezőjévé válik.

Igen izgalmas és kedvelt motívuma ez a történetnek, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy mindeközben egy rejtélyes eszköz, egy úgynevezett aletiométer (iránytű), amit csak különleges kiváltságokkal rendelkező személyek tudnak kiolvasni, minden kérdésre őszintén válaszol. Akkor is, ha az nem éppen az a válasz, amit kapni szeretnénk. Kifejezetten építő eleme még a sorozatnak, hogy a gyerekek nem kis felnőttekként vannak ábrázolva, így a néha meggondolatlanul feltett kérdések nagyobb galibákat okozhatnak. Ezek mellett pedig a felnőttek is komoly szerepet kapnak, mint mecénások, akik jó tanácsokkal igyekeznek szolgálni.

Egy olyan családi kikapcsolódás lehet ez a sorozat minden héten, amely elrepítheti egy időre nem csupán a gyerekeket, de a szülőket is egy egészen másik világba, ahol mágikus teremtmények élnek és varázslatok történnek, de mégis párhuzamot vonhatunk benne a valósággal.

A sorozat második évada – amely a következő könyvet (A titokzatos kés) dolgozza fel – már elérhető az HBO GO kínálatában, ahol a történet eddigi konfliktusai végre kezdenek értelmet nyerni, az izgalom egyre fokozódik, látványvilága pedig egyenesen lenyűgöző.

Kép: nerdsandbeyond.com, HBO

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás