A felborult egyensúly

A 4. évad befejeztével csúcsosodott ki a  Netflix  és a brit királyi család feszültsége, de vajon az 5. évad még keserűbb lesz?  A 2016-ban megjelent The Crown (magyarul A Korona) című sorozat újabb részei belső feszültséget is okoztak, és sokan negatív véleménnyel vannak róluk, pedig már elnyerte a Golden Globe-díjat a legjobb drámai sorozat kategóriában.

Előzmények  

Mint a legtöbb sorozatnak, A Koronának sem egy hirtelen kipattant ötlet szolgáltatja az alapját, hisz 2016-ban a  Netflix  berendelte Peter Morgan forgatókönyvírót, hogy készítse el a brit királynőről szóló drámasorozatot, amely felöleli uralkodását. Morgannek volt már korábbi műve II. Erzsébetrőlnem is akármilyen: A királynő  című 2006-os filmje, ahol záporoztak az Oscar-díj jelölések, és egyet el is vittek, egészen pontosan Helen Mirren a legjobb női főszereplőnek járót.  

Az első évad megjelenésével mindenki dicsérte a sorozatot, főleg a szereplőgárda hasonlóságát a brit királyi család tagjaihoz. Igyekezett a történelmi múlttal, a hagyományőrzéssel foglalkozni. A magánszféra megmutatását finoman, távolról bontotta ki a rendező. Itt még II. Erzsébet és az uralkodásához vezető út feldolgozása volt a fő téma.   

 Az első évad sikeres volt, így a  Netflix  bejelentette: 6 évadot fognak készíteni.  

A botrány  

Az első három évad az évek alatt feldolgozta azokat a korszakokat, amelyekre talán sok ember nem is emlékezett, majd 2020 januárjában elindult a lavina, mikor kiderült, hogy a negyedik évadban Diana és Károly herceg házassága is téma lesz, de Margaret Thatcher  munkanélküliséget és sztrájkokat eredményező politikája is.  

mai napig érzékeny pont Diana jelensége a királyi családban, így fel lehetett készülni, hogy a negyedik évadnak lesznek negatív kritikusai is. A  Netflix  igyekezett mindent lemásolni, a helyszínt, ruhákat és Diana külsőjét Emma  Corrin megjelenésével. Az eddig ismeretlen színésznő élete legnagyobb szerepét kaphatta meg a műben, oldalán Josh  O’Conorral, aki az előző évadban is bemutatta tehetségét. Korhűen, szinte már ugyanúgy próbálják a pár viselkedéseit bemutatni. Ezért is kezdtek el félni a királyi család tagjai…  

Harry herceg és  Meghan  hercegné szeptemberben írták alá  Netflixszerződésüket nemcsak megélhetés szempontjából, hanem közös dokumentumfilmek elkészítése is céljából is. Viszont a frissen megjelent negyedik évad Harry herceg számára sem esett jól. Az új részek a szülei  problémás házasságát mutatják be, illetve azt, hogy hogyan kezd megkopni a monarchia ereje és mennyire kezd szinte unalmassá válni a királynő szerepe, emellett pedig Diana bulimiáját sem  szégyellték  eltitkolni az alkotók. Az évadban továbbbá régi rokonok eltitkolásáris fény derül, vagy az, hogy miként tudtak betörni a palotába.  

A legnagyobb problémát a  Netflix  maximalizmusa jelenti. A két évadonként változó szereplőgárda mutatja meg az idő előrehaladását, és azt, hogy lassan közelednek a 2000-es évek. A lemásolt, de dramatizált jeleneteket az emberek valóságkénazonosítják, ezért is lett feszültség november végén, amikor Oliver  Dowden  brit kulturális miniszter megszólalt azzal kapcsolatban, hogy a cég tüntesse fel a sorozattal kapcsolatban, hogy csak fikció. A  Netflix  az erre kiadott közleményben elmondja, hogy nem fognak így tenni, hiszen kezdetektől fogva dráma műfajú sorozatként van hirdetve, abban a kategóriában Golden Globe-díjat is nyert, nincs szükség feltüntetésre.  

Ettől függetlenül a hercegek attól félnek, hogy az ő életük is feldolgozásra kerül, és nem biztos, hogy éppen pozitív köntösben. Harry herceg igyekszik hangoztatni a véleményét, hogy nem fog a sorozatba kerülni házasságuk Meghan  hercegnével, de a szeptemberi szerződés lehet akadálya lesz ennek.  

Említésre méltó: a Dianafilm  

Nem elég, hogy a sorozat negyedik évada megjelent és felkavarta az állóvizet, hanem a  Netflix  megjelentette a 2017-es  Diana: Saját  szavaimmal  című dokumentumfilmet is. Mi lehet az oka? Egyszerű. A korona negyedik évada kielemezte Diana és Károly házasságát és annak mélységeit, emellett Diana étkezési zavarait és hiába már 23 éve, hogy meghalt a walesi hercegné, az emberek a mai napig rajonganak érte. Azzal, hogy a 2017-es National  Geographic gyártású dokumentumfilmet műsorra tették, beállították a Top 10 élére, majd kijelentették: “november 30-ig megtekinthető”, rengetegen ráharaptak. Valójában nem tűnt el a kínálatból, hanem csak keresés által található meg, előzetes nélkül. Maga a film igazi felvételekkel próbálja Diana oldalát megmutatni, ami erősen kapcsolható a sorozathoz.   

Mindez felvet egy nagy kérdést is: a  Netflix  miért fogja Diana pártját ilyen elköteleződéssel?  Kíváncsian várjuk az 5. évadot, amely 2021 novemberében fog megjelenni és a 90-es éveket fogja feldolgozni, többek között Diana halálát is.

 Kép:  Netflix  

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás