Bukás után világsiker

Sok pénz, számtalan lövöldözés, jó dalok és rengeteg arany. Ez mind megvan a Money Heistben (magyar címe: A nagy pénzrablás), de elsősorban nem ezek miatt szeretik a sorozatot az emberek. A nagy kérdés, hogy akkor mégis miért? Szenvedély, hitelesség, kiszámíthatatlanság és empátia, ezekből az elemekből készítették el napjaink egyik legnépszerűbb szériáját. Ám ahhoz, hogy ezt kijelenthessük, hosszú út vezet. Lássuk csak!

A nagy pénzrablás egy spanyol bűnügyi drámasorozat, amely otthonában kis híján megbukott, mielőtt a Netflixnek megtetszett és felkarolta. Álex Pina rendező eredetileg két egységből álló minisorozatnak tervezte. Az első, 15 epizódos évadot az Antena 3 csatorna sugározta 2017-ben. Még az év végén a Netflix megszerezte a sorozat nemzetközi streaming jogait, majd újravágta 22 rövidebb epizódra, amelyeket globális forgalmazásra bocsátott. A Netflix közbelépésével hirtelen minden megváltozott. Miután a legnézettebb nem angol nyelvű sorozat, és az egyik legnépszerűbb tartalom lett az egész Netflixen, az elszánt és egyedi figurákból álló bűnbandát a spanyol állami pénznyomda elfoglalása után rávették egy második rablásra is. Így készült el a harmadik és negyedik évad, amelyben az ország aranykészletét tűzték ki célpontnak.

Hosszasan méltathatnánk a sorozat kifinomult történetvezetését, személyközi drámáját, rendezését, no meg azt a törekvést, hogy forradalmi lendülettel, frappáns szövegekkel és megannyi akcióval kísérletet tettek a spanyol televíziózás megújítására. A forgatókönyvet vizsgálva néha úgy érezhetjük, hogy egy hatalmas matematikai egyenlet megoldásában veszünk részt, ahol sohasem tudjuk előre az eredményt: miután már azt gondolnánk, a sztori kiszámíthatóvá, a szereplők cselekvései és motivációi pedig kiismerhetővé váltak, jön egy újabb csavar.

Túl ezen, az emberek megismerték és megszerették a karaktereket. Személyiségükben megvan a kedvesség és gonoszság vonzó elegye, így mindenkivel könnyű azonosulni. Minden karakter egyedi, a néző megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat, hiszen mindegyik emberi, hibákkal, korlátokkal, kudarcokkal, sebezhetőséggel és számtalan személyes vívódással.

Mindezek láttán az ember sokszor elfelejti, hogy gátlástalan bűnözők alakítják a történetet. Nem kétséges az sem, ha valaki rákattan a sorozatra, elsősorban a karakterek teszik függővé. Egy évad után máris azt érzi az ember: ismeri ezeket a szereplőket, vele vannak a nappalijában. Ha a karakterek tehát érzelmileg gazdagok és változatosak, a néző egyértelműen függővé válik. Na de hogyan érte el mindezt a Money Heist?

Szenvedély

Ez az első kulcs: latin létükre nyilvánvalóan bennük van a szenvedély. Régóta azt tartja a közhely, hogy az akciófilmek üresek és felszínesek, az érzelmekkel teli filmek pedig unalmasak. Éppen ezért a Money Heist forgatókönyvírói vegyítették a koncepciót, így hiába krimi, tele van romantikus jelenetekkel. A sorozatot az különbözteti meg a többi hasonló produktumtól, hogy van benne szív és érzelem.

Kiszámíthatatlanság

A következő fontos tényező, hogy a néző nem unatkozhat, itt minden megtörténhet. A kiszámíthatatlanság a másik kulcsa annak, hogy a nézőt a tévé előtt tudják tartani. Itt teljes mértékben érvényesül a megszokott helyek és váratlan helyzetek nyerő kombinációja. Sosem látott figurákat alkottak meg. A vezetőjük, a Professzor, nagyon okos ember, és bár tény, hogy egy rablócsapat vezetője, mélyen vesztes típus. A személyisége miatt beszél máshogy, mint a többi bűnöző. El akar távolodni a társadalomtól, sok szempontból szociopata, félénk férfi, akinek nehezére esik beszélgetni a nőkkel, azonban egy bűnbanda vezetőjeként mindez átalakul. A karakterek megváltoztatása izgalmas lehet a nézőknek, mert meglepő, hogy egy hétköznapi ember képes levetkőzni, maga mögött hagyni addigi személyiségét.  És minél nehezebb formálni a figurát az események tükrében, annál izgalmasabb.

Van egy karakter, aki a kiszámíthatatlanság szimbóluma: Tokió. Bármilyen helyzetben képes robbanni. Ő a történet hajtóanyaga. Ösztönös, lobbanékony lány, megpróbálja kontrollálni magát, de természete miatt ez nehézséget jelent számára.

Empátia

A sorozat tele van empátiával. Annyira, hogy a rossz fiúkat is megszeretjük. Például Berlint, aki a legellenségesebb karakternek tűnik. Olyan, mint aki egy másik korból csöppent a történetbe. Nárcisztikus, nőgyűlölő és pszichopata személyisége visszataszító és megvetendő. Kockázatos, de ebbe a sorozatba elfér még egy ilyen karakter is, és hihetetlen, de egy ennyire negatív karaktert is tud imádni a közönség, mert mindemellett domináns személyisége és vezetői képessége biztonságérzetet ad a tévénézőknek is.

Arturo Román az emberekben élő hitványságot képviseli. Mi, emberek nagyon dühösek tudunk lenni, ha ráirányítják a figyelmünket a szerencsétlenségünkre, szégyenünkre. A nézők az alapvető vágyakra ismernek rá Arturóban. Ő a legemberibb figura. Bármit csinál, az őrült, kockázatos és meglepő.

Hitelesség

A Netflix érkezésével a sorozat előtt gazdasági szempontokból is megnyíltak a lehetőségek. Előtte, ha a Fülöp-szigetekre kellett menniük forgatni, akkor megoldották, de csak számítógéppel. A tenger nem létezett, igazából el sem hagyták Madridot. A Netflix közreműködésével, ha magánszigetet akartak, megkapták. Ha thai buddhista templomot akartak, megkapták. Elefántok, netán katonai helikopterek kellenek? Az is az övék lett.

Tengerészeti mérnököket hívtak, hogy megtervezzék, ha a valóságban ilyen helyzet elé kerülnének a rablók, hogyan tudnák kivitelezni a Spanyol Nemzeti Bank biztonsági rendszerének feltörését. Emellett az ,,arany” olvasztását a forgatáson is szakemberek végezték, akik a filmben statisztaként tűntek fel, mint a bűnbanda segítői. Ha pedig sebészre volt szükség, akkor igazi sebészt használtak, aki valódi öltéseket csinált.

Szimbólumok

A siker egyik legfontosabb összetevője és értéke pedig a szimbólum. A sorozatnak megvan a himnusza, címere és színe. Ez a három elem új utalásrendszert hozott létre, amit már popkulturális szimbólumként is értelmezhetünk. A piros szín az izgalom, szenvedély jelképe, és megmutatja a feszültséget. Saját ikonográfiát hoztak létre, a piros színre koncentrálva. Amikor pedig himnuszuk, a ,,Bella ciao” megszólal, biztosan mindenki bekapcsolódik a televízió előtt is. A dal az olasz partizánok indulója volt a II. világháború alatt. A sorozat az ellenállásról, a rendszerkritikus magatartásról szól, illetve arról, hogy a főhősök megvetik az igazságszolgáltatás képmutató visszásságait, hiteltelenségét. Így a szereplők is partizánokká válnak. A dallam fülbemászó, a tempó lendületes, a szöveg pedig hazafias és lelkesítő. Ezek az elemek univerzális ikonokká váltak.

Az emberek különböző helyeken, különböző okokból öltöznek be piros kezeslábasba és Dalí maszkba, ezeket felhasználva saját harcukhoz, például a demokrácia, a feminizmus, vagy épp a környezetvédelem mellett kardoskodva. Óriási transzparensek jelentek meg a szereplőkkel Szaúd-Arábiában, Braziliában, Mexikóban, a riói karneválon és a világ számos pontján pedig a karakterek ,,jelmezébe” bújtak. De nem csak a hétköznapi emberekben sikerült szimpátiát és lelkesedést ébreszteni: Stephen King, de a futballista Benzema és Neymar is felvette a maszkot, utóbbinak annyira tetszett, hogy még szerepet is kapott és szerzetesnek állt. A brazil játékos rövid feltűnése különösen érdekes, hiszen a karaktere valódi jellemével merőben ellentétes, mondhatni önmaga paródiáját alakítja. Mikor a származása felől érdeklődnek, azt válaszolja, hiába brazil, nem igazán szereti a futballt és a féktelen partizást, valójában pedig e két tevékenység közben tud leginkább kibontakozni.

Mindemellett a történet rablások ihletőjévé vált, amely morális kérdéseket vethet fel. Megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogyan lehet puszta kikapcsolódásként tekinteni egy olyan sorozatra, amely kvázi „tippet ad” potenciális bűnözői csoportoknak a törvények és az igazságszolgáltatás kijátszására?

Összességében elmondható, hogy az emberek olyan szinten kötődnek a sorozathoz, annak hőseihez, hogy az már túlmutat a szórakozáson. A kirobbanó siker tükrében cseppet sem meglepő, hogy a Netflix hivatalosan is leadta megrendelését az ötödik évadra, amellyel a hivatalos kommunikáció szerint végleg lezárul a rablócsoport fordulatokkal teli története.

Forrás: Netflix

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás