A szurkolók nélkül semmi sem az igazi – Hogyan sújtotta a koronavírus a debreceni sportéletet? 

A koronavírus és a debreceni sportélet megpróbáltatásokkal teli kapcsolatáról tartottak kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem másodéves kommunikáció szakos hallgatói április 26-án, ami egyben a 2021-es média szakhét első programja is volt. A baráti eszmecserék hangulatát idéző kerekasztalnak a ZOOM felülete adott otthont és az online lebonyolítás ellenére is több mint ötven néző volt rá kíváncsi élőben. A beszélgetés vendégei Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője, Bereczky Attila, a DVSC Kézilabda kommunikációs munkatársa és Szabó Péter, a Schaeffler-FAG ügyvezetője, és a DVSC Zrt. elnöke voltak.

Több, mint kéthónapnyi megfeszített munka után április 26-án pontban délben elkezdődött a várva várt média szakhét, amit a szakhetek történetében először az online térben szerveztek meg a Debreceni Egyetem másodéves kommunikáció szakos hallgatói. Én 11:50 tájékán csatlakoztam be a ZOOM felületén tartott beszélgetésbe, és azonnal egy baráti társalgás kellős közepén éreztem magam, hiszen a meghívott vendégek a való életben is jól ismerik egymást. Az önfeledt csevegést szakunk hallgatója, Graholy Anett törte meg, aki 12:00-kor üdvözölte a nézőket, valamint a vendégeket, ezután hivatalosan is elindította a 2021-es online szakhetet. Anett után Oláh Szabolcs tanszékvezető szólt néhány szót. A szakértők köszöntése után megdicsérte a másodéveseket, hogy ilyen viszontagságos körülmények között is képesek voltak egy minőségi meghívottakat felvonultató, teljes értékű szakhét megszervezésére.

A rövid köszöntőt követően a beszélgetés moderátorai, Barna Marci és Orosz Krisztofer kapták meg a szót, akik egy két-három perces bemutatkozásra kérték a meghívottakat. Az első megszólaló természetesen a kerekasztal egyedüli hölgy tagja, Kovács Marianna volt. A DEAC jellegzetes fekete-fehér színeiben pompázó irodai háttér előtt Mariannáról többek között megtudhattuk, hogy gyermekkora óta élete szerves része a sport és a mozgás, ami egy focista édesapa mellett aligha lehet meglepő. 1994 óta él Debrecenben, ahol most a DEAC ügyvezetőjeként dolgozik. A sort Szabó Péter, a Schaeffler-FAG ügyvezetője folytatta, aki mindössze 29 évesen került a vállalat élére, ezt élete egyik legnagyobb sikerének tekinti. Néhány mondatban bemutatkozott Bereczky Attila is, aki Mariannához hasonlóan szintén a sport világában nőtt fel. Jelenleg a DVSC kézilabda kommunikációs munkatársa, de korábban a Nemzeti Sport és a Kurír újságírója is volt.

A bemutatkozások után a kérdések ideje következett. Az elsőt Krisztofer tette fel, aki arra volt kíváncsi, hogy miképp alakította át a járványhelyzet a sportolók és sportvezetők munkakörét. Elsőként Bereczky Attila válaszolt, aki legnagyobb kihívásként a szurkolókkal való kommunikációt nevezte meg a karantén alatt. A probléma megoldására számos sikeres kampányt is elindítottak, amelyek segítségével időlegesen revitalizálni tudták a debreceni sportkedvelőket.

Elmondta még, hogy a rengeteg tesztelés, bizonytalanság, valamint hirtelen elmaradt meccsek miatt a vírushelyzet alatt 2020 nyara volt számára a legnehezebb időszak. A sok kiszámíthatatlan akadály ellenére azonban bizakodóan tekint a jövő felé, és reméli, hogy hamarosan szurkolóktól lesznek hangosak a stadionok. Attila után Kovács Marianna folyatta a gondolatmenetet, aki járvány alatti legfőbb céljának a debreceni sportélet életben tartását nevezte meg. A feladat nem volt könnyű, hiszen a stábnak a rendszeres maszkellenőrzés, Covid-tesztelés és kézfertőtlenítés miatt még a megszokottnál is több dolga volt. Hozzátette még, hogy a klubon belül sosem látott összetartás alakult ki, és igyekeztek minden problémát belülről megoldani.

A gondolatfolyam végén Szabó Péter jutott szóhoz, aki szerint rengeteg olyan tapasztalatot lehetett magunkba szívni az elmúlt egy év alatt, főleg logisztika és menedzsment terén, amit később remekül lehet majd kamatoztatni.

Barna Marci ezután a szurkolókkal való kommunikációról faggatta tovább a beszélgetés résztvevőit, akik szerint remekül állták a sarat ezen a téren a debreceni csapatok. „Jól vizsgáztak a klubok kommunikációból, ami miatt sokakat illet köszönet”– foglalta össze Bereczky Attila a kérdésre reflektálva. Hozzátette még, hogy mostantól mindig fel kell készülni egy esetleges következő lezárásra, és akkor nem érheti őket akkora meglepetés. Nagy kihívást jelentett a csapaton belüli kommunikáció is, mivel ebben az ingerszegény, depresszív időszakban jóval nehezebb fenntartani a kézilabdázó lányok motivációját. Krisztofer a harmadik kérdésével afelől érdeklődött, hogy a vendégek miben látják a megújulás lehetőségét a vírushelyzet után.

„Szerintem törekedjünk arra, hogy megtartsuk azt a kevés jót, amit ettől a nem mindennapi helyzettől kaptunk, gondolok itt például a kézmosás fontosságára”– kezdte a gondolatmenetet Bereczky Attila.

Kovács Marianna szorosan a témánál maradva inkább a szurkolókkal való szorosabb viszonyban látja a megújulás lehetőségét, amin elmondása szerint még a korábbinál is nagyobb erőbedobással fognak dolgozni a közeljövőben. Szabó Péter szerint a rugalmasság és az előre tervezés lehet a kulcs az újrakezdéshez. 

A beszélgetés végén a közönség is feltehette kérdéseit a szakembereknek.  Az egyik hallgatót például az érdekelte, hogy a vendégek milyen sportot szeretnek a televízióban is követni: a válasz kissé meglepő módon mindhárom résztvevőtől a darts volt, de természetesen a saját sportjaikat is szívesen megnézik a TV előtt is, még ha hiányolják is az élő esemény hangulatát.

Miután elfogytak a kérdések, a moderátorok megköszönték figyelmet, és elköszöntek a résztvevőktől, és véget vetettek a ZOOM hívásnak. A szakhét első programja ezzel le is zárult.

Szöveg: Bereczki Boldizsár

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás