Ismerős újdonságok – Képregények magyar viszonylatban

A „Rétegmédiumok (stand-up comedy és képregény)” kurzusunk keretein belül lehetőségünk volt megtekinteni egy magyar képregényekről és rajzfilmekről szóló kiállítást a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium Varjúvár Galériájában február 21-én délután 14:30-kor. Kertész Sándor képregénykutató a Haui József kiállításon fogadott minket, és ismertette többek között a Vízipók-Csodapók, Dörmögő Dömötör és Mézga család, illetve Az idő urai klasszikusai mögött meghúzódó gondolatiságot.

Egybeért az erősen jelenlévő, revitalizált, gyermeki kíváncsiság a kutatói léttel járó leplezetlen tudásvágy, ugyanis régi kedvenceinket, nagy népszerűségnek örvendő, szeretett (később néhány esetben televíziós műsorrá is adaptált) műveket egészen új megvilágításban szemlélhettük könyveken, képkockákon és kinagyított képregényoldalakon keresztül.

Médiagazdaságtani szempontok szintén előtérbe kerültek az egyes bemutatott darabok életpályáinak ismertetése közben; szó esett a kiadók és művészek kapcsolatáról, valamint a hazai és külföldi szerződési, munkavállalási viszonylatok mivoltáról.

A vizualitás sokszínűsége és az egyes karakterek „életre keltése” médiumonként változó, ezért eltérő megközelítést igényel a vizsgálatuk. Bepillantást nyerhettünk a pauszpapír technikai adaptációs képességeibe, amelyekkel kombinálva a kimagasló kreativitást, felejthetetlen, örök érvényű történetek jöhetnek napvilágra.

Üzletpolitikai szempontból a jövőbe mutató megoldások válnak elterjedté, viszont a régmúlt korok vívmányai és azok autentikussága, ritkasága felértékeli bizonyos aspektusból „ugyanazokat” a történeteket. A nyomtatott és digitális képregények fogyasztási formája eltérő, mindez pedig a befogadói élményt is nagyban meghatározza. Így a személyes preferenciák megosztó jellege folyamatos súrlódási területet képez a képregényközösségen belüli diskurzusban.

Egyéb, ehhez hasonló, szintén a Varjúvár Galériában megrendezésre kerülő kiállításokkal és megszervezésre kerülő eseményekkel kapcsolatos információkkal a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium Facebook oldalán találkozhatunk.

Szöveg: Boldizsár László

Fotók: Kiss Tamás

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás