„Igaz történetek és hazugságok alapján”

Izgalmas, látványos és eseménydús. Röviden, így lehetne összefoglalni az első részek tapasztalatai alapján az RTL vadonatúj, saját gyártású sorozatát, A Királyt, ami kizárólag a RTL+ streaming szolgáltató felületén látható. A történet alapvetően a mai napig nagy kultusszal rendelkező Zámbó Imre (ismertebb nevén Zámbó Jimmy) életét és munkásságát mutatja be, az első epizód elején olvasható „igaz történetek és hazugságok” alapján.

A nyitórészben az ekkor még csak a szárnyait bontogató Zámbó Imre zenei karrierjének korai stádiumát láthatjuk. 1979-ben pincérként dolgozott egy sashalmi presszóban pohárszedőként, de már ekkor az volt minden vágya, hogy hivatásos zenész legyen. A vendéglátóhely egyik állandó fellépője, Gabi bácsi a pártfogásába veszi a fiatal művészjelöltet, ugyanakkor felhívja a figyelmét arra is, hogy egy kegyetlen világba készül belépni.

Különböző nehézségek és spórolás által sikerült megszereznie a fellépésekhez szükséges előadóművészi engedélyt, így lassan, de biztosan elindulhatott a zenei karrierje.

Családja és ismerősei közül nem sok támogatója akadt, mivel a legtöbben nem hittek a tehetségében és abban, hogy az előadóművészi fizetéséből képes lesz megélni és eltartani családját, az éppen terhes Verát, valamint további két gyermeküket. Azonban az egyik nap új lakó érkezik a külvárosi önkormányzati otthonukba, akinek a felbukkanása mindent megváltoztat.

Az elmúlt években számtalan saját gyártású sorozatot láthatunk a hazai televíziók képernyőjén, melyek közül több igazán nagy sikert és rajongói kört tudott elérni. Ugyanakkor sokszor éri kritika ezeket az alkotásokat, miszerint nem megfelelő igényességgel vannak kidolgozva és gyenge a megvalósításuk is.

Most viszont sikerült egy igazán magas színvonalú sorozatot készíteni, amit szinte minden a műről szóló kritika megerősít. Volt olyan kritikus, aki egyenesen az elmúlt 20 év egyik legjobb magyar produkciójának tartja A Királyt – noha ekkor még alig jött ki pár rész.

A sorozat egyik legnagyobb erőssége, hogy rendkívüli alapossággal adja vissza a hetvenes és nyolcvanas évek világát, például a zenei élet bizonyos szegleteit. Érdekes volt látni, hogy Imi a munkahelyén még záróra után sem ülhetett le a zongora mellé játszani és gyakorolni, hiszen nem volt hozzá engedélye az Országos Rendező Irodától (ORI). Nem csak ez függött a testülettől, hiszen többször láthattuk, amint Imre felhívja a pénzbedobós utcai telefonfülkéből az ORI ügyintézőit, akik megmondták neki, hogy aznap melyik helyre kell mennie fellépni.

A helyszínek kiválasztása is erősre sikerült, ugyanis a lehető legnagyobb pontossággal láthatjuk a szocialista világ épületeit és egyéb jellegzetességeit. Például a Rendező Iroda egyik fontos munkatársa megjegyzi az engedélyszerző válogatón, hogy egy bizonyos zenészt azért kell továbbjuttatni, mivel az egyik nagy jelentőséggel bíró személyhez köthető. A lakások berendezési tárgyai is tökéletesen segítik a múltba történő visszautazást.

Érdekes megoldás volt az írók részéről az is, amint a különböző évek között ugráltak. Az első epizód 1987-ben kezdődik, majd visszalépünk Zámbó Imre életének abba a szakaszába, amikor még csak egy presszóban dolgozott. A rész végén néhány másodpercig felvillantják Jimmy halálának időpontját is 2001-et, amikor már a kórházban láthatjuk őt vérző fejjel. A főszereplő mellett a többiek is fontos szerepet játszanak a történetben és igazán jól sikerült a színészek kiválasztása is, hiszen mindannyian kiváló teljesítményt nyújtanak. A zene és szöveg aránya is pont megfelelő, sokat hozzátesznek a sorozat nézés élményéhez a kitűnő dalválasztások.

A Király tehát arra vállalkozik, hogy tíz epizódon keresztül bemutatja Zámbó Jimmy életének felemelkedését és bukását is és emellett egy izgalmas időutazáson is részt vehetünk. Az első részek tapasztalataiból már jól látszik, hogy a sorozat egy izgalmas és minden percében kiszámíthatatlan élményt fog adni a nézőknek. Érdekes kísérlet az RTL részéről a választás a témáját és bemutatás helyét tekintve is, így ebből a szempontból is számtalan tanulságot szerezhetünk és az első tapasztalatok alapján érdemes lesz figyelemmel kísérni a „magyar HBO Max” további tartalmait is.

Fotók: RTL

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás