Százmétereken át advent

2022 adventi időszakában sem marad adventi vásár nélkül Debrecen. A helyszín ismét a forgalmas Kossuth tér, azonban a városvezetés tett arról, hogy a börzére ki nem látogatók is megtapasztalhassák a várakozás hangulatát.

Már az odautazás során igazi karácsonyi hangulatba kerülhetünk, ha ugyanis villamossal közelítjük meg az adventi vásár helyszínét (és szerencsénk van), akár égősorokkal díszített járműveken is közlekedhetünk. A kilenc régi, KSCV-6 típusú villamos és a 18 modernebb, CAF Urbos 3 szállító eszköz közül is egy-egy kapott LED-égőket.

Ez a vili például a Doberdó utca felé ment.

A városvezetés „fényvillamosként” hivatkozik rájuk. Ez a megnevezés különösen a kisebb méretű villamos esetében találó, hiszen az alapjáraton valamivel sötétebb látványt nyújt. Egy TikTokra feltöltött videón pedig azt is láthatjuk, hogy a vezető szemszögéből milyen is átkelni a Kossuth téren, ahol este rengeteg ember tartózkodik.

Az adventi vásár idén a Nagytemplomtól egészen a Városháza megállóig nyúlik, több különálló látnivalóval. Mint az árusok egyikétől megtudtuk, a csúcsidő egyértelműen koraeste, leginkább 18 és 19 óra között, hiszen ekkorra már teljesen besötétedik és csak az adventi és karácsonyi fények világítanak – amiből egyébként nincs kevés: a Kossuth tér fölött végig egy sematikus égősormintát feszítettek ki a szakemberek, ezek pedig jól egészülnek ki a fákra akasztott LED-sorokkal, illetve az oldalra ágazó utcák sajátos díszítéseivel.

A templom elé felállított betlehemi jászol már nem ebbe a csoportba tartozik, mivel gyakorlatilag semmi sem világítja meg, a szürkület után már kevésbé észrevehető.

A szenteste történéseit ábrázoló építmény elé építették fel a tavaly nagy sikert arató korcsolyapályát, amely mellett nyilvánvalóan csúcsidőben a legnagyobb a sor. A legtöbben viszont nem ekkor, hanem gyakran napközben veszik igénybe a szolgáltatást. A bazárosok elmondásai szerint ilyenkor az általános- és középiskolákból érkező osztályok, illetve az őket kísérő tanárok lepik el a pályát, ahol akár egy órán át csakis ők szórakoznak. Ez nem meglepő, hiszen a reggel 8-tól este 8-ig nyitva levő jégpályát délelőttönként ingyenesen használhatják azok a diákcsoportok, akiknek tanárai már előzetesen leegyeztetik az érkezésüket.

Mi nem aktív korcsolyázókkal, hanem a jeget tisztító és egyengető géppel találkoztunk.

A tanulók ezután általában a bazársorokat fedezik fel. Több van belőlük: a legszebb látvány a tér közepén elnyúló két sor, de déli irányba közlekedve egy újabb bódésorba, a Hatvan utca előtt húzódó épülettömbbel szemben pedig egy továbbiba is belefuthatunk. Látunkhagyományos adventi vásáros termékeket (mint például forralt bort és kürtőskalácsot) kínáló faházakat, a legtöbb viszont sajtkészítőkből van, de elvétve késes, kerámiás és bőrdíszműves eladókkal is lehet találkozni. Előfordul olyan is, aki reggeltől estig kint árul.

„Most már kutyahideg van, de ez még mindig jobb, mintha meleg lenne, hiszen akkor elolvadnának a sajtjaim!” – fogalmazott szellemesen egy sajtárus.

Az is a vásár hagyománya, hogy – ugyan sok a debreceni vállalkozó – Magyarország határain túlról és a Hajdúságtól igen messziről is érkeznek különböző kézművesek. Találkoztunk például székelyföldi tormakészítőkkel és dunántúliakba is belebotlottunk, akik csokoládékülönlegességeket árultak.

A vásár további érdekességei között egy fotókiállítást is láthatunk a Magyarország 365 projekt részeként. A futballista Szalai Ádámtól a hangyákról lőtt közeliken át díjnyertes tájképekig összesen 143 (igen, megszámoltuk!) nagy felbontású fotó díszeleg a villamosvonal két oldalán.

Ha ugyan sípálya nincs is, de hütte az van, ami minden bizonnyal az egész tér legmelegebb pontja is egyben. A legkisebbeknek az úgynevezett Adventi Kuckó áll nyitva napközben – aki pedig esetleg nem olyan bátor, hogy benyisson, az ajtó melletti postaládába bedobhatja a karácsonyi kívánságait. Biztosak vagyunk benne, hogy a vásár szervezői sikeresen el is juttatják majd a Mikulásnak.

Még a legszebb faházra és a legkedvesebb árusra is lehetett szavazni Debreceni Advent weboldalán, összesen 90 indulóból. Az eredmények alapján a Sárréti Chilifarm és a Nomád Bár és Coffe mindent vitt. A november 26-án megnyílt esemény teljes programterve ugyanezen a honlapon található. Az ünnepekig koncertek, sportrendezvények – köztük a Csúnya Karácsonyi Pulcsis Futás – és vasárnaponként a gyertyagyújtási ceremónia várja a látogatókat. Ha pedig szerencsénk van (és jól tájékozódunk a menetrendről), akkor hazafelé is fényvillamossal utazhatunk.

Címlapfotó: debreceniadvent.hu
Fotók: Horváth Balázs

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás