Diplomától Debrecenig: Nem olyan ijesztő, mint gondolnánk

A középiskola elvégzése után sok diák dönt úgy, hogy tanulmányaikat folytatni akarják a felsőoktatásban. A Debreceni Egyetem széles kínálatából tudnak válogatni a tanulni vágyók, azonban nem biztos, hogy a megfelelő szaknak a kiválasztása, illetve a felsőoktatásba való bekerülés lesz a legnehezebb feladat számukra – vagyis sokan ezt gondolják. A diploma megszerzése egy hosszú rögös út és utána aggódnak a pályakezdők, hogy nem fognak tudni elhelyezkedni. Felvesznek vagy nem? Olyan munkahelyem lesz amilyenre mindig is vágytam? – és ehhez hasonló gyakori kérdések.

A Debreceni Egyetemen minden év őszi félévében megrendezik az Állásbörzét, melynek célja, hogy a friss diplomásoknak vagy az adott félévben diplomát szerző hallgatóknak lehetőséget nyújtsanak a munkaerőpiac megismerésében és megkönnyítsék az álláskeresés folyamatát. Ebben az évben is sok cég képviseltette magát az eseményen, nemcsak Debrecenből, hanem az ország több pontjáról is érkeztek vállalatok, mint Tiszaújváros vagy Paks. A helyszínen kiderült, hogy több egyetemi polgár is tart attól, hogy diplomájuk megszerzése után nehéz lesz kilépni a munkaerő-piacra.

A Debreceni Egyetemen 2022-ben összesen 6144 hallgató végzett nappali, levelező és esti tagozaton. Ez az arány 3,7 százalékkal kevesebb, mint a 2021-es évben.

Vivien hamarosan végez az egyetemen és szeretne a későbbiekben a városban elhelyezkedni, azonban tart attól, hogy a vállalatok elutasítják, amiért pályakezdő. „Nagy városról beszélünk, de én mégsem látom elég szélesnek a palettát ahhoz, hogy egyből bekerüljek valahova.” Vivien nincs egyedül, a megkérdezett hallgatók 70%-a aggódik, hogy nem tud majd elhelyezkedni a friss diplomájával.

A munkáltatók

A megkérdezett potenciális munkaadók válaszai jelentős mértékben hasonlítottak egymásra. A nyilatkozatokból az derült ki, hogy a cégek nyitnak a friss diplomások felé. Többek között az NI Hungary Kft. egyik munkatársa is nyilatkozott. A cégnél a gyártás mellett kutatás-fejlesztéssel, hardverek és szoftverek készítésével, valamint informatikai rendszerek korszerűsítésével is foglalkoznak. „Nálunk nagyon könnyű friss diplomásként elhelyezkedni, igazából keressük a fiatal tehetségeket. Az NI-nál az átlagéletkor is 30 év környékén van.” A vállalat pedig kifejezetten keresi a pályakezdőket: „Keressük a gyakornokokat és a friss diplomásokat is – főleg a mérnökség területén, de HR, pénzügy és IT is található nálunk. Ha valaki gyakornokként kezd a cégnél, akkor van lehetősége arra, hogy utána itt maradjon teljes állásban.”

Egy másik – nevét nem vállaló– multinacionális cég is pozitívan áll a pályakezdőkhöz, illetve arra buzdítja az egyetemistákat, hogy vegyék komolyan a gyakornoki lehetőségeket, hiszen azok megkönnyíthetik a jövőbeli elhelyezkedést. „Elképesztően nagy az esély és a lehetőség arra, hogy aki gyakornokként bekerül egy vállalathoz, a későbbiekben is a cégnél tudjon maradni.

Azt tapasztaljuk, hogy akik friss diplomásként érkeznek egy céghez, és már van szakmai gyakorlatuk, tapasztalatuk, akkor őket már nagyon sokszor nem is friss diplomásként, hanem akár junior programban is tudják alkalmazni.”

A munkáltatók  egyhangúlag pozitívan vélekednek a friss diplomásokat illetően. A témával kapcsolatban felkerestem négy pályakezdőt, akik az elmúlt 1-2 évben szerezték meg diplomájukat a Debreceni Egyetemen és ezután a városban maradva kerestek munkahelyet. A megkérdezettek közül mindenki három hónapon belül el tudott helyezkedni.

A pályakezdők

Adrienn sokat gondolkodott, hogy Budapesten vagy Debrecenben kezdje el tanulmányait a középiskola után, de végül az utóbbit közelebb érezte magához. 2023 nyarán szerezte meg diplomáját középiskolai magyar-történelem- és állampolgári ismeretek tanárként. Eleinte az egykori iskolájába Túrkevére szeretett volna visszamenni tanítani, de megváltozott a véleménye és a cívisvárosban maradt. Arról, hogy mennyi lehetőséget lát Debrecenben az, aki megfelelő állást keres friss diplomásként így vélekedett: „Kimondottan nehéznek találom a munkaszerzést pályakezdőként. Akkor van az embernek esélye “könnyen” munkát találni, ha a szakmai gyakorlata alatt/végén munkát ajánl az adott cég/intézmény. Számos állásra jelentkeztem, viszont sajnos 10-ből jó, ha 1 helyről visszajeleznek. Pályakezdőként “versenyképes” fizetésről semmiképp sem lehet beszélni, ezzel szemben az elvárások a munkáltató részéről az egekben vannak.” Adrienn végül, nem a fent említett nehézségek miatt, de nem a szakmájában helyezkedett el.

Nándor eleinte Budapesten akart tovább tanulni az Óbudai Egyetemen, viszont látta, hogy a Debrecben is színvonalas képzésben részesülhet, így inkább az otthonához – Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városhoz – közelebbi intézményt választotta. 2022 nyarán végzett az egyetemen villamosmérnökként. Eleinte nem volt elképzelése arról, hogy hol szeretne elhelyezkedni, azonban kötelező szakmai gyakorlatának elvégzését követően, a gyakornoki helyén állást ajánlottak neki, amit elfogadott. „A villamosmérnök hiányszakmának számít, ezért szinte bárhol könnyű elhelyezkedni. Vannak olyan friss diplomás ismerőseim, akiknek lassabban, ment ez a folyamat, de előbb-utóbb mindenki megtalálja a helyét. Nekem szerencsére könnyen ment, hiszen a gyakornoki helyemen meg voltak velem elégedve, így még a diplomám megszerzése előtt munkát ajánlottak.”

Kristóf, hasonlóan Adriennhez és Nándorhoz gondolkodott Budapesti egyetemeken – a BME-n vagy az Óbudai Egyetemen – azonban a DE Műszaki Karának toborzói nagy hatással voltak rá, így ráébredt, hogy jobb neki, ha szülővárosában marad. A diploma megszerzése előtt tervezte, hogy Budapesten vagy Győrben fog munkát keresni, de Debrecen egyre nagyobb iparosodását követően volt oka a városban maradni. 2022 első félévében szerezte meg diplomáját mechatronikai mérnökként és szinte azonnal sikerült munkát találnia.

„Bekerülni nagyon egyszerű mérnökként bárhova, de gyorsan kiderül az igazi tudásod és lehet keresnek a helyedre olyat, aki az évek alatt jobban elsajátította az adott skilleket gyakorlatban.”

Cs. Szandra sokat gondolkodott továbbtanulási lehetőségein. Egy biztos volt számára, hogy a médiában szeretett volna tevékenykedni. Egyetemi évei alatt megszerette a várost, így egyértelmű volt számára, hogy tanulmányai után Debrecenben szeretne elhelyezkedni. 2022 nyarán szerezte meg mester diplomáját kommunikáció- és média szakértőként. Arról, hogy szerinte mennyire nehéz Debrecenben munkát találni más városokhoz képest, ezt válaszolta: „Nem feltétlenül nehéz elhelyezkedni, ha határozott elképzelésed van azzal kapcsolatban, hogy mivel szeretnél foglalkozni, akár a sajtó tekintetében vagy a média világában. Amikor elmegyek egy sajtótájékoztatóra, azt tapasztalom, hogy akik szerettek volna ezzel foglalkozni, azok megtalálták a helyüket és a szakmában dolgoznak.”

Fontos a szakmai gyakorlat?

A kötelező szakmai gyakorlatot a legtöbb szakon előbb vagy utóbb teljesítenie kell a hallgatóknak ahhoz, hogy diplomájukat megszerezzék. Eleinte nehéz a folyamat, mivel sokan nem tudják, hogy milyen cégeket keressenek fel és benne van a pakliban, hogy negatív tapasztalatokban részesülnek a gyakorlat időtartama alatt. A négy megkérdezett – Adrienn, Kristóf, Nándor és Szandra – egyöntetűen azt gondolja, hogy a szakmai gyakorlat segített nekik abban, hogy még inkább megszeressék a szakterületüket.

Mindemellett nagyon sok tapasztalatot tud nyújtani a gyakornokság szakmailag, illetve megtapasztalják a gyakornokok, hogy milyen egy munkahelyi légkör.

Szandra egy nyíregyházi rádiónál teljesítette szakmai gyakorlatát, jelenleg pedig egy debreceni rádió munkatársa. „Mindenképpen segít a gyakorlat abban, hogy beletanulj bizonyos helyzetekbe, például, ha olyan helyre kerülsz, ahol segítenek az ott dolgozók. Sokkal többet ad az, hogyha egy gyakornoki pozíciót, vagy pedig a szakmai gyakorlatot olyan helyen végzi el az ember, amivel a későbbiekben szeretne foglalkozni, mert én azt gondolom, hogy a legtöbb tudást ezeken a helyeken szereztem meg én is, nem feltétlenül az egyetemen.”

El tudok helyezkedni?

Nándor szerencsésnek mondhatja magát, hiszen meg voltak vele elégedve a gyakornoki helyén, így már diplomája megszerzése előtt állást ajánlottak neki. Ebből is látszik, hogy van esély arra, hogy ha jól végzed a gyakornoki feladataid, akkor könnyen ott lehet maradni egy cégnél. Kristóf azonban nem volt teljesen megelégedve a gyakornoki helyével, ehhez pedig erősen hozzájárult a munkahelyi légkör, illetve olyan feladatokat kapott, amik nem illettek hozzá. Diplomája megszerzése után azonban gyorsan talált egy olyan állást, amelyet mindig is szeretett volna – jó fizetés, barátságos munkahelyi légkör fogadta.

Adrienn már a diplomaosztót követően kapott több megkeresést, de azokat elutasította, mivel akkor nem szeretett volna tanárként dolgozni. Igaz, hogy általánosságban negatív tapasztalatai voltak az álláskeresést illetően, viszont még így is három hónapon belül talált munkát. Szandra a fiúkhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy neki nem volt nehéz elhelyezkedni. Nyilván az elején – mint mindenkinek – a munkafolyamat néha megterhelő volt számára, de a kollégái segítségével felül tudott kerekedni az akadályokon és mára már műsorvezetőként is hallhatjuk a hangját az egyik helyi rádiónál.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal is megerősítette, hogy nincs mitől tartaniuk a pályakezdő fiataloknak, mivel könnyebben el lehet helyezkedni a városban, mint elsőre gondolnánk.

Az egyik legfontosabb tanulság, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot komolyan kell venni, mivel az már az első lépcsőfokot jelentheti a munka világába. A másik kulcs pedig a kitartás, addig kell küzdeni az álmokért, amíg azok valóra nem válnak, hiszen nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy a gyakornoki helyén teljes munkaidős állást ajánlanak neki, viszont akkor sem szabad feladni. A város egyre nagyobb iparosodásának köszönhetően még sok egyetemi hallgatónak lesz lehetősége elhelyezkedni, azon a területen, ami igazán érdekli.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás