Folytatásra fel!

Hosszas várakozás után az HBO és a Cartoon Network elhozta a mára már kultikus Adventure Time (Kalandra Fel!) című kaland-fantasy animációs sorozat folytatásaként szolgáló spin-off szériát. A 2023 szeptemberében bemutatott évad 2021 óta először enged újra betekintést a sorozat világába, ahol ismerős karakterek mellett teljesen új szereplők is feltűnnek és magukkal visznek egy eddig nem látott kalandra – amely pozitív és negatív meglepetéseket is rejteget.

Az új történet az eredeti főszereplők ellentétes nemű hasonmásait helyezi a középpontba: Finn és Jake helyett most Fionna, az ember és Cake, a macska keverednek bele egy multiverzumon átívelő vágtába, amely bár sokszor alapoz a nosztalgiafaktorra, mégis egészen új megközelítéssel meséli el történetét.

A sztori szerint Fionna Campbell unalmasan éli egyhangú hétköznapjait egy szürke nagyvárosban, amikor egy különös véletlen folytán egy dimenziókapun keresztül Ooo titokzatos földjére kerül – macskájával együtt. Az eredeti sorozat helyszínéül is szolgáló világban azonban nem tölthetünk sok időt, mivel hőseinknek mielőbb haza kell találniuk, miközben egy titokzatos dimenzióugró ügynök is üldőzőbe veszi őket.

Bár a történet az Adventure Time-hoz hasonlóan bohó és sokszor komolytalan, már az első részben egyértelművé válik, hogy most egy sokkal érettebb célközönséget próbáltak megszólítani az alkotók. 

A karakterek szempontjából sokkal nagyobb figyelmet kapnak a mindennapok nehézségei, az írók sokszor kifejezetten nyersen fedik fel számunkra a karakterek komplex vívódásait. A nyitóepizód mindezt azonnal egy zenés montázzsal próbálja egyértelműen átadni a nézőknek, bár nem túl hatásosan. Amíg a Cartoon Network berkein belül könnyed történeteket élhettünk át, amelyek olykor meglepően komoly üzeneteket képviseltek a felnőtté válásról vagy a felelősségtudatról, itt már nyíltan a komolyabb témákkal való foglalkozás a cél. Ebbe azonban sajnos gyorsan beletörik az alkotók bicskája, ugyanis sokszor nem érződnek helyénvalónak a nyers, érzelmes és néha véres jelenetek.

A karakterek ettől függetlenül szépen vannak felépítve, például egyértelmű változáson megy keresztül Fionna, aki életunt fiatalként megtanulja értékelni a környezetét.

Ezzel szemben viszont éles ellentét alakul ki, mivel bizonyos mértékben próbálták megtartani a klasszikus, könnyed stílusjegyeket és humort, a két megközelítés együtt viszont olykor kontraproduktív hatást vált ki. Pár komolyabb hangvételű jelenet nem tudja igazán kifejteni hatását Cake egyik egysorosa, vagy éppen Scarab túlzóan drámai megszólalásai miatt, de szerencsére ez csak ritkán akadályozza a narratívát.

A Kalandra Fel! rajongói által szintén nagyra értékelt öszetevő mindig is a briliáns világépítés volt.

Az eredeti sorozat szinte láthatatlanul, elharapott félmondatokon és véletlenül felbukkanó karaktereken keresztül tudott megalkotni egy komplex és élettel teli univerzumot. Ezt egyértelműen megértik és becsülik is az alkotók, hiszen a legújabb kaland úgy próbál hozzátenni a multiverzum történetéhez, hogy közben nem gázol át a már korábban felépített történetszálakon. Kicsit jobban megismerhetjük a világ felépítését, de jelentős szerepet kap a GOLB nevű nagyhatalmú lény is, aki az eredeti széria fináléjában tűnt fel. Emellett megjelenik sok klasszikus karakter is pár jelenet erejéig. Ők is mind változtak, amelyet árnyaltan ábrázol a sorozat, de eközben egyértelművé teszi, hogy már nem ők a történetünk főszereplői. Mindez viszont szintén nagyban hozzájárul az idő múlásának ábrázolásában, amely még inkább organikussá teszi ezt a hatalmas világot.

Pozitívum még az eredeti animációs stílus megtartása is. Minden egyes képkocka autentikusnak érződik, ugyanakkor sokkal dinamikusabb, teltebb minden. Egyértelműen látszódik a nagyobb költségvetés hatása, amely hihetetlenül magas minőségben tárja elénk a tíz félórás epizód eseményeit. A legnagyobb rajongók az eredeti színészi gárda visszatérése miatt is otthon fogják érezni magukat. Madeleine Martin, Roz Ryan és Jeremy Shada mind visszatérnek eredeti karaktereikhez. A stáblista egyik meglepetése Donald Glover („Childish Gambino”), aki Marshall Lee hangját adja. Bár Glover csak egy kisebb szerepet kapott, egyértelműen az egyik legjobb alakítást nyújtja és azonnal szerethetővé teszi Marshall bohém karakterét.

Az Adventure Time későbbi évadjainak egyik meghatározó elemévé vált a „queer” szubkultúra és tagjainak reprezentálása. 

A sorozaton a kezdetektől több LMBTQ egyéniség is dolgozott, mint például Rebecca Sugar dalszerző és storyboard rajzoló. A Cartoon Network közvetlen felügyelete alatt ennek azonban csak limitált helyet hagytak, így soha nem kaptunk többet pár utalástól és egy implikált romantikus száltól. A MAX streamingfelületen azonban – részben egy magasabb korhatárbesorolásnak köszönhetően – már nyíltan feltűnhetnek ilyen tartalmak is. Ezáltal kapunk végre pár jelenetet, amelyek megerősítik a már említett implikációkat, de két új karakter között is kialakul egy romantikus mellékszál: Gary és Marshall kapcsolata fokozatosan alakul ki a háttérben és igazán szórakoztató párost alkotnak.

Bár ez nem játszik központi szerepet a történetben, mindenképpen egy szerethető része annak és pozitív irányba tereli az alkotók megközelítését, hiszen rengeteget tettek hozzá queer művészek az eredeti sorozat sikeréhez is.

A Fionna and Cake tehát egyszerre spin-off és folytatás: betekintést nyerünk a klasszikus karakterek sorsába, néhányuk most is fontos szerepet játszik, azonban az új főhősök állnak a középpontban. Rajtuk keresztül egy komolyabb, érettebb történetet ismerhetünk meg a fiatal felnőttkor nehézségeiről és a nagy változásokról. Egy szívhez szóló, de sokszor kiegyensúlyozatlan narratíva bontakozik ki előttünk, amely olykor nehezen találja a fókuszt a nosztalgiafaktor és az újfajta történetmesélési mód között. Ennek ellenére megint egy vicces és izgalmas szériát kaptunk Adam Muto showrunnertől. A szinkronhangok és a kiváló animáció pedig még élvezhetőbbé teszik ezt a messze nem tökéletes, de szerethető minisorozatot.

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás