Az Európa-liga győztes mindent vitt

A női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában a DVSC Schaeffler a német SG BBM Bietigheimet fogadta a Hódos Imre Sportcsarnokban. A mérkőzés esélyesebb csapata a vendég volt, mely érvényesítve a papírformát 26-36 arányban győzött és elvitte a 2 pontot Debrecenből.

A DVSC Schaeffler egy szabadkártyát megpályázva és azt elnyerve szerepel a női kézilabda Bajnokok Ligája (Women’s EHF Champions League) csoportkörében, ezzel 1989 és 2010 után már harmadszor tagja a legrangosabb európai kupasorozat mezőnyének. Az együttes az A csoportba került, ahol a 3. fordulóban a négyszeres német bajnok és 2022-ben EHF Európa-liga győztes SG BBM Bietigheimet látta vendégül. A mérkőzést megelőzően a hazaiak két, míg a vendégek négy egységgel álltak a tabellán két lejátszott mérkőzést követően. A DVSC otthon még nem szenvedett vereséget, hiszen egyetlen hazai mérkőzését megnyerte a norvég bajnok IK Sävehof ellen (32-29). Idegenben viszont simán, 35-23-ra kapott ki magyar riválisától, a Győrtől. A németek ellenben pontot sem vesztettek: előbb idegenben nyertek a montenegrói ŽRK Budućnost Podgorica ellen (22-27), majd otthon verték meg két góllal a román CSM Bucureștit (26-24). 

Az esélyesebb egyértelműen a német bajnok volt, de Szilágyi Zoltán a DVSC vezetőedzője mégis bizakodva várta az összecsapást. „Elsősorban a védekezésre kell figyelnünk” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy szeretnének meglepetést okozni hazai pályán, a szurkolóik előtt.

Ehhez hozzátartozik, hogy egy, a klubvezetés és a szurkolótábor között kialakult konfliktus miatt, tüntető jelleggel a DVSC szurkolói csoportja (Szívtiprók Ultras Debrecen) ezen a mérkőzésen sem volt jelen. Ennek ellenére mégis majd’ teltház előtt indult hatvanpercnyi útjára a labda, hiszen körülbelül 2000 néző látogatott ki a mérkőzésre.

Az összecsapást a helyszínen tekintette meg a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir is, aki a két héttel később esedékes kerethirdetés miatt nézett meg néhány játékost. Ám nem csak a debreceni lányok játékát figyelhette, mivel a német bajnok keretét is erősíti két magyar válogatott játékos: a kapuban Szikora Melinda, a jobbszélen pedig Faluvégi Dorottya.

A találkozót a kék felszerelésben pályára lépő vendégek kezdték és az első támadásból meg is szerezték a vezetést Xenia Smits révén. Az ezt követő debreceni akció során, már az első minutumban kétperces kiállítást kapott a németek 14-es számú játékosa Karolina Kudlacz-Gloc. A DVSC azonban nem tudott élni az emberelőnnyel, sőt ismét Smits volt eredményes a túloldalon, így a Bietigheim már 0-2-re vezetett. Ekkor egy szabálytalanságért büntetőt kaptak a hazaiak, amit Töpfner Alexandra értékesített, ezzel megszerezve csapata első gólját. Mindez feltüzelte a debrecenieket és a következő német támadásnál egy egész percen át keményen védekeztek, nem hagyva tiszta lövési lehetőséget az ellenfélnek. Sőt a következő gólt is a DVSC szerezte: Kácsor Gréta talált a kapuba (2-2). Ezután kapkodóssá vált a játék, gyors támadások jellemezték az első 10 percet és több hiba is belecsúszott mindkét oldalon a passzokba és a védekezésbe egyaránt. Az egyik ilyen esetben szedett össze egy kétperces kiállítást Kácsor Gréta. A hazaiak dolgát tovább nehezítette, hogy a németek magyar hálóőre, Szikora Melinda kezdte elkapni a fonalat és Vámos Petra nagy ziccerét is kivédte, így maradt az akkor már 4-6-os német előny. Petrus Mirtill találatával még ugyan zárkóztak a hazaiak 5-7-re, de a Bietigheim mégis kezdett fokozatosan ellépni, mert masszív védekezésével kényszerítette hibákra a DVSC-t. 

A félidő derekán, immár 6-10-nél Szilágyi Zoltán időt is kért, hogy rendezzék a sorokat, ami – ugyan a Loki közvetlenül utána eladta a labdát, de mégis – kissé megtörte a németek lendületét. Ehhez a DVSC francia kapusa, Catherine Gabriel is hozzájárult, aki bemutatta első védését a mérkőzésen Faluvégi Dorottya lövésénél. A 16. percben megkapta második kétperces kiállítását Kudlacz-Gloc, de a szabálytalanságáért megítélt büntetőt Töpfner nem tudta értékesíteni. Egy későbbi debreceni támadásnál többször is szabaddobást ítéltek a játékvezetők, amit a Bietigheim vezetőedzője erősen nehezményezett, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott. A hosszúra nyúlt akció mégis egy Szikora védéssel zárult, majd nemsokkal később Csernyánszki Liliánát kiállították. Az első félidő utolsó tíz perce Petrus Mirtill góljával indult (9-14), amit egy Bietigheim időkérés követett, majd egy gólra váltott német hétméteres (9-15). A következő debreceni támadásnál Antje Döll állt bele lábbal a labda útjába és kapott ezért kétperces kiállítást, az akciót pedig Petrus Mirtill fejezte be a bal szélről. A DVSC az utolsó percekre kapust cserélt, ami annyiban bevált, hogy az emberhátrányban lévő németek nem tudták góllal befejezni az ezt követő, passzív jelzésig húzott támadásukat. A 26. percben 10-16-nál a Loki kikérte második idejét is, de a játékrész végkimenetelén már ez sem tudott változtatni: a debreceniek több támadás során is eladták a labdát, a német kapuban pedig Szikora Melinda remekelt. A hazaiak nem tudtak közelebb zárkózni és 12-18-as eredménynél vonultak szünetre a csapatok.

A mérkőzés félideje sem telt el esemény nélkül, ugyanis DVSC a mérkőzés előtt avatta fel a klub dicsőségfalát. Az ünnepségen korábbi legendás játékosok és edzők is részt vettek. A mérkőzés szünetében pedig Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője egy-egy emlékplakettet adott át az ünnepelteknek, a közönség pedig vastapssal köszöntötte őket.

A második játékrész jól kezdődött a hazaiak számára, hiszen Töpfner Alexandra hétméteres góljával indítottak és a Loki horvát kapusa, Gabrijela Bartulovic is kivédett egy lövést. Ezután azonban 14-19-es állást követően zsinórban három német találat érkezett magyar válasz nélkül, így Szilágyi Zoltán harmadszor is időt kért. Bár ez sem hozott érdemi változást, sőt majdnem öt percen át csak a Bietigheim szerzett gólokat és már 14-27-re is vezetett a mérkőzés 42. percében.

A nézők úgy érezhették, hogy a csapat játéka kezd szétesni és egyre többen skandálták az „Ébresztő! Ébresztő!” rigmust. A DVSC a sorozatos hibák után taktikát váltott: támadásban lehozták a kapust és átálltak a hét a hat elleni játékra.

Ez változást idézett elő, hiszen a debreceniek zsinórban négy gólt szereztek, miközben az ellenfél egymás után hibázott bele a támadásaiba (18-27). A lendület azonban ennél sokkal közelebb már nem vitte a hazaiakat, mivel a Bietigheim erre reagálva időt kért, majd a következő támadásokból rendre válaszoltak a DVSC góljaira. Az utolsó tíz percre 19-29-cel fordultunk rá. A találkozó 54. percében a DVSC ismét kapus nélkül, hét mezőnyjátékossal állt fel, de Szikora kivédte Jovana Jovovic lövését.

Ráadásul ezt követően nem passzolt, hanem megcélozta a túloldali kaput, átdobta mindenki feje fölött a játékszert és egy egészpályás góllal növelte ismét tíz gólra csapata előnyét (21-31). A hazaiak ezt követően büntetőhöz jutottak, amit azonban az ekkor becserélt Goncalves kapus kivédett – ez volt az első, egyben egyetlen védése a mérkőzésen. Az utolsó öt percre pedig egy újabb Szikora védést követően tizenegy gólos német vezetéssel (21-32) fordultunk rá, melyet két Loki gól követett (23-31). A játékidő utolsó percében, 6 másodperccel a vége előtt Planéta Szimonetta megfogta az éppen indítani készülő német játékos kezét, amiért hétméterest és kétperces kiállítást ítéltek a játékvezetők. A büntetőt Anne With Johansen értékesítette és ő állította be a mérkőzés 26-36-os végeredményét is.

A mérkőzés után a vendégek vezetőedzője, Jakob Vestergaard így értékelt: „[…] sohasem egyszerű Magyarországon játszani”, de a csapata ennek ellenére nagyon jó teljesítményt nyújtott, főleg védekezésben.

Megjegyezte, hogy szerinte „a hazai csapat nem tudta elérni azt a szintet, amit egyébként tudnának játszani” és valószínűleg ez volt a nagyobb különbség oka.

A dán szakember továbbá úgy fogalmazott, örül annak, hogy idegenben megszerezték a két pontot. A Bietigheim játékosai közül a kapuban remeklő Szikora Melinda osztotta meg gondolatait: „Ez ugyan egy nagyarányú győzelem volt, de belülről nem volt ennyire egyértelmű. A védekezésünk nagyon kemény volt, amiből gyors lerohanás gólokat tudtunk a lőni a második hullámból érkezve.” A második félidőben „is jól kezdtük, viszont a játékrész közepére kicsit elvesztettük önmagunkat, bele-bele hibáztunk, amikből gyors lerohanás gólokat tudott lőni a Debrecen”, de összességében „boldogan megyünk vissza Németországba” – tette hozzá.

A hazaiak mestere, Szilágyi Zoltán szerint „kijöttek a fizikális és képességbeli különbségek” a két csapat között. Ez a fölény a második félidőben is „látszott bizonyos szituációkban, amikor hiába álltunk ketten a támadójuk elé, még azt a két embert is bedöntötték” – emelte ki. „Ez nagy különbség volt végig, amivel nem tudtunk mit kezdeni.” A második játékrészben „főleg támadásban, a félidő elején nagyon tanácstalanok voltunk” – fogalmazott a tréner, majd hozzátette, hogy a hét a hat elleni játék hozott némi javulást, de ott is hibáztak, ennek következtében lett ekkora a különbség. „A 36 kapott gól mindenképpen sok, de megérdemelten nyertek és gratulálok nekik” – zárta gondolatait Szilágyi Zoltán. A DVSC játékosai közül Vámos Míra nyilatkozott a Médiagrundnak, aki arról arról, hogy milyennek látta a mérkőzést a pályán belülről.

„Szerettünk volna végig partiban lenni velük, ezért csalódás, hogy ilyen nagy lett a különbség, de amikor már nagyobb lett az előnyük, sajnos nem sikerült visszazárkóznunk.”

A második félidő közepén szerzett zsinórban négy gólról azt mondta, hogy „a 7-6-ban volt fantázia, erre azért lehet építeni”, és a taktikai váltás során a kispadról beszállók is tudtak hozzátenni a játékukhoz.

A mérkőzés a számok tükrében is mutat jelentős különbségeket csapatok között: a DVSC 54 százalékkal, míg a Bietigheim 82-vel váltotta gólra a lövéseit, míg a védési hatékonyság 10 a 30 százalékkal szemben. A Loki a góljainak majd’ kétharmad részét középről szerezte (15 gól 23 lövésből), s bár a szélről mindössze négy alkalommal érkezett lövés, mégis mind a négy kísérlet góllal zárult. A németek alig próbálkoztak a távoli zónából (0/3) és a góljaik jó részét ők is a középső területről szerezték (22/25). A hétmétereseket mindkét csapat jó százalékban értékesítette, 5/7, illetve 8/8, a németek tehát nem is rontottak büntetőt. A két csapat 9, illetve 6 kiállítást szedett össze, vagyis a németek kevesebbet játszottak emberhátrányban, hiszen a kemény védekezésüknek köszönhetően kényszerítették hibákra a hazaiakat. A legeredményesebb játékos a DVSC-nél Töpfner Alexandra volt a maga 5 góljával, míg a vendégeknél Xenia Smits érte el a legtöbb találatot: 8 találatot szerezve az egész mérkőzés legeredményesebb játékosa is ő volt. 

Az összecsapás 26-36-os végeredményének köszönhetően a Bietigheim immár 6 ponttal állt a csoportban, megőrizve veretlenségét, a DVSC azonban maradt 2 pontos és elszenvedte első hazai vereségét a szezonban. Mindkét együttesnek legközelebb egy hét múlva volt jelenése a csoportkör 4. fordulójában: az SG BBM Bietigheim hazai pályán fogadta fontos rangadón a francia Brest Bretagne-t, a DVSC Schaefflerre pedig idegenben várt komoly feladat a dán ezüstérmes és tavaly BL negyeddöntős Odense Handbold ellen. 

Kiegészítés: Azóta a németek 34-30-ra verték otthon francia ellenfelüket, így már nyolc ponttal állnak a tabella második helyén, holtversenyben a Győrrel, továbbra is veretlenül. A debreceniek nagyot küzdöttek idegenben a dán Odense ellen és bár 33-30-ra kikaptak, ők ezt mégis pozitívan értékelték, hiszen egy náluk jóval esélyesebb csapat ellen tudtak végig meccsben maradni, ráadásul idegenben.

Szerző: Takács Mátyás Benedek

Fotók: https://www.facebook.com/dvsckezi/



FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás