Milyen lehetőség van akkor, ha látszólag semmi nincs?

Kép forrása: United Way Magyarország / Facebook

A kitörésvágytól vezérelt fiatalok munkaerőpiaci opcióiról értekeztek november 17-én Debrecenben. A Kölcsey Központban számottevően sok érdeklődőt megmozgató konferenciára került sor a United Way Magyarország szervezésében ‘Befogadó munkaerőpiaci gyakorlatok’ elnevezéssel. A témában évek, évtizedek óta jártas – sokszor szívhez szóló személyes tapasztalatokat szemléltető – előadók olyan interaktív előadásokkal is várták az érdeklődőket, hogy a péntek reggeltől délutánig tartó konferencia végeztével igencsak maradandó, értékes gondolatokkal távozhattak a jelenlévők.

Az inkluzív perspektívák, melyeket a meghívottak kínáltak, olyan előadások, beszélgetések voltak, amelyek több különböző szektor szereplőit igyekeznek az élet szerteágazó területeiről összeboronálni, megoldáskereső kommunikáció reményében. Tabunak számító témák kerültek terítékre, hiszen hiába kezdett érzékenyülni az elmúlt években a világ, 2023-ban sem számít gyakorinak a hátrányos helyzetből való kitörésről értekezni – pedig a sikeres hazai karrierépítéshez elengedhetetlen a pályakezdők megfelelő, stabil felkarolása. Főleg ha a hátrányos helyzetből való kitörésről van szó.

Nem ügyeket kell keresni és kezelni, hanem okokat.

Az eseményen megfogalmazták a jelenlévők, hogy Magyarországon ugyan próbálnak tenni a kevesebb eséllyel rendelkezők egyenlő lehetőségeinek biztosításáért, azonban ez sok esetben csak látszólagos tettlegességet takar. 

A szervezők oldalukon azt írják: a United Way Magyarország a világ legnagyobb magánadományokból és vállalati támogatásokból fenntartott non-profit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több mint 30 éve van jelen Magyarországon. Az alapítvány nemzetközi és hazai forrásokat egyaránt bevonva többnyire magyarországi célokért, hazai összefogásra építve, a helyi közösségek érdekében fejti ki tevékenységét. Több, mint 1000 civil szervezettel, illetve megközelítőleg 400 iskolával van kapcsolatban, fő célcsoportja a pályakezdők, illetve a fiatalok/gyerekek – rendelkezzenek bármilyen szociális háttérrel.

Az előadások során számos olyan dolgot fogalmaztak meg, melyek számottevően meghatározzák a jelenlegi társadalmunk mindennapjait.

Az előadók között szerepelt Durst Judit, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Godó Katalin, a Belügyminisztérium Gyermekesély Főosztály Gyermekügyi felzárkózási referense és Várady Nóra, a WeAreOpen – Nyitottak vagyunk vezetője. A továbbiakban Simon-Szabó Judit, a McDonald’s Developmental Licensee Partnere, Dr. Huszti Éva, a Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszékének docense, illetve L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, szakmai vezetője mutatott rá érdekes perspektívákra a befogadó munkaerőpiaci stratégiák terén.

A telt házas rendezvényen pedagógusok és diákok mellett számottevően sok civil érdeklődő jelen volt. A nap legszívmelengetőbb a fiatalok sokasága volt: a résztvevők közel fele gimnazistákból, fiatal felnőttekből állt. A Bombera Krisztina által moderált beszélgetések mellett interaktív programok várták az érdeklődőket, ahol csoportmunkában is részt vehettek, valamint három sokszínű előadást és egy elgondolkodtató panelbeszélgetést láthatott a közönség. Az eseményen a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület segítette a United Way munkáját, a megfelelő kommunikáció reményében pedig a nap során szakmai üzenőfal és Hangolódj rá! vitatér segítette a kapcsolódást és a közös álláspontok megtalálását.

„A társadalmi mobilitás legfontosabb alkotóeleme, hogy mindenki eljusson oda, ahova az útja tart” – hangzott el a nap során.

Az, hogy az előadók személyes tapasztalatok megosztásával is hozzájárultak az esemény menetéhez, fokozottan emelte annak érzelmi jelentőségét, gyakorlati fontosságát. Rendkívüli tényezőként járult hozzá a tárgyalt téma és a közönség megfelelő kapcsolódásához.

Godó Katalin, a Neveléstudományi Doktori Iskola doktorjelöltje osztotta meg történetét a jelenlévőkkel, aki a fent leírt jelenlegi tevékenységeit embert próbáló kezdőhelyzetből építette fel. Első generációs értelmiségi roma nőként társadalmilag nehéz helyzetűnek tekintett családból tört ki, saját szemszögéből mesélt a hátrányos helyzetű fiatalok valóságáról.

A gyermekügyi felzárkózási referens úgy összegezte gondolatait:

A felsőoktatásban, Debrecenben érkeztem meg magamhoz.

Az előadások során többek között olyan perspektíva szélesítő és vázalkotó mondatok is elhangzottak, melyek rámutatnak a mindennapok fontos, ám megváltoztatható hibáira. Ilyen volt például a komplex, inkluzív nézőpontot támogató kijelentés, mely szerint hasonló hátterű emberek nem tudnak komplexen lefedni és megoldani egy problémát. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, másfajta munkaerőpiacra lenne szükség. 

Hogyan függ össze a sokszínűség az innovációval? Milyen érdembeli változásokat lenne szükséges eszközölni az oktatás területén, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok megfelelő segítése és stabil intergrálódása megtörténjen napjaink munkaerőpiacában?

A jelenlévők ezekre a fontos kérdésekre is választ kaphattak – de legalábbis megoldáskereső utakat mindenképpen nyitottak az előadók. A rendezvény utolsó szegmensében felmerült a nők vezetői pozícióban történő jelenléte, valamint a kék és fehérgalléros státusz, illetve a diverzitás kérdése.

Fotók: United Way Magyarország

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás