Mégis hol tanuljunk? – Az egyetem legfelkapottabb tanulóhelyei

A debreceni diákok számára rendelkezésre álló tanulási lehetőségek sokszínűsége rendkívül széles skálát fed le az egyetemen. A könyvtárak és az új Learning Center mind kiváló helyeket biztosítanak a tanuláshoz. A célom, hogy mélyebben megismerjem ezeket a lehetőségeket, és feltárjam, hogyan segítik a hallgatókat a tanulásban. Az interjúk során beszélgettem olyan diákokkal, akik megosztották saját tapasztalataikat és bevallották, hol tudnak a leginkább elmélyülni a tanulásban, valamint mi az, ami segíti őket a jobb eredmények elérésében.

Az egyetemi könyvtárak sokszor ideális tanulóhelyszínként szolgálhatnak a hallgatóknak, ahol a csend miatt könnyebben meghallhatják saját gondolataikat és nem kalandozik el a figyelmük minden percben. A tömérdek számú könyv közelsége pedig egyfajta biztonságot is nyújthat a diákoknak, hiszen akármikor szükségük lehet egy kötelező olvasmány papír alapú példányára. 

Először is Summer, a harmadéves gazdaságinformatikus szakon tanuló kínai hallgató osztja meg saját élményeit. „A Learning Center előtt az Élettudományi Könyvtárban tanultam, mivel közel volt a lakásomhoz, mégis egy olyan környezetet ad, ahol mindenki a tanulásra fókuszál. Ez motivál engem is arra, hogy produktív legyek.” Az interjú során felvetettem a könyvtárból történő könyvkölcsönzés témáját is. „Eddig még nem volt szükségem arra, hogy könyveket vegyek ki, de ez szerintem az én szakomon nem is nagyon jellemző” – mondja Summer.

Fanni  aki szintén gazdaságinformatikus hallgató megosztotta gondolatait a környezetének változatosságáról és annak hatásáról az ő tanulási folyamatára. A következőképpen fogalmazta meg tapasztalatait: „Könyvtárba akkor járok tanulni, amikor jobban el akarok mélyülni a gondolataimban és csendre van szükségem, viszont nem otthon akarok tanulni.” Ez az állítás azt mutatja, hogy a könyvtár sokak számára lehet a megfelelő hely, akik csendben, de mégsem a saját szobájukban egyedül akarnak tanulni. „A Learning Centerbe pedig akkor szeretek járni, amikor nem zavar az, hogy kicsit nagyobb a hangzavar és ha én is másokkal tanulok együtt, akkor meg tudjuk beszélni közösen a tananyagot” – teszi hozzá.

Ebből kiderül, hogy a tanulóközpont tökéletes választásnak bizonyulhat azoknak, akik közösen, kicsit fesztelenebb formában szeretnének felkészülni az óráikra vagy akár vizsgáikra.

Fanni tapasztalatai alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a hallgatók szükségletei sokszínűek és a különböző tanulási környezetek által nyújtott lehetőségek segítenek abban, hogy bárki személyre szabhassa azokat. Azonban milyen tanulóközpontok közül választhatnak a diákok Debrecenben?

A 2021/22-as tanév második félévében adták át a Debreceni Egyetem egyik legújabb épületét a Learning Centert, ami minden tanulni vágyó számára nyitva áll.

Alíz, véleménye az épületről a továbbiakban részletesen bemutatja, hogy miért vált ez a hely a diákok egyik kedvenc tanulási központjává.Én magam nem vagyok egyetemista, viszont több barátnőmmel volt alkalmam eljutni a Learning Centerbe” – nyilatkozta Alíz. Ez tökéletesen mutatja, hogy az intézmény nemcsak az egyetem hallgatói előtt áll nyitva, hanem mindenki előtt, akinek segítségére lehet.

„Tökéletes azoknak is, akik egyéni, csendes tanulásra vágynak, de azok számára is, akik csoportosan ülnének össze egy-egy projekt megoldására” – mondja az intézmény területén jártas lány.

Az épület kialakítása figyelembe veszi a különböző tanulási stílusokat, így lehetővé teszi mind a személyes elmélyülést, mind a csoportos munkát. Alíz hangsúlyozza a motiváló környezetet, amely inspirálja a diákokat, hogy hatékonyan végezzék tanulmányaikat. Az interjú további részében Alíz kiemeli a közösségi aspektust, amit a Learning Center kínál. „Rengeteg diák összeülhet, együtt tanulhatnak, vagy beszélgethetnek. Eszmecserék és kapcsolatok alakulhatnak ki.”A közös tanulás lehetősége növeli a diákokok interakcióit és erősíti a tanulóközpont szerepét a szociális kapcsolatok építésében is. Az élmény és kényelem mellett Alíz rámutat az épület kiegészítő szolgáltatásaira is. „Ami szintén elnyerte tetszésemet, az maga a kávézó és az étterem rész. A tanulóközpont látogatóinak el sem kell hagyni az épületet, ha esetleg egy kis kikapcsolódásra vágynak” – osztja meg. 

Alíz gondolatai alapján láthatjuk, hogy a Learning Center nem csupán egy hely a tanulásra, hanem egy olyan tér, ahol az élmény, a közösség és a kényelem egysége teremti meg az ideális tanulási környezetet nem csak Debreceni Egyetem hallgatói számára

Fanni a Learning Centerrel kapcsolatos beszélgetés során a következőket osztotta meg velünk: „ha tanulnak a környezetemben és látok másokat is tanulni, akkor motiváltabbnak érzem magam”. A diáktársakkal való együtt tanulás ösztönzően hathat ránk. „Ha a Learning Centerben nem koncentrálnék és tanulnék hatékonyan csak TikTokoznék vagy sorozatot néznék akkor bűntudatom lenne, hogy elveszem mástól a helyet, ezzel pedig kényszerítem magam a tanulásra” – fűzi hozzá.

A közösségi helyen történő tanulás nemcsak felelősségérzetet ébreszthet bennünk, de egyfajta külső elvárást is teremthet.

Továbbá Fanni a tanulókörnyezet változatosságának fontosságát emeli ki: „ezen felül a környezet is jó, egy szobában tanulni nagyon egyhangú tud lenni egy idő után”. Persze az otthoni tanulásnak is fontos szerepe lehet a hallgatók életében. Arra is kerestem a választ, hogy miért az otthoni tanulást választják egyes diákok, és milyen előnyökkel jár ez a tanulási módszer számukra.

A programtervező informatikus szakon végzős Li számára az otthoni tanulás nem csupán választás, hanem egy olyan személyes döntés, amelyet alaposan átgondolt. „Én az egyetemi tanulmányaim alatt csakis otthon tanultam” – vallja. Az otthoni tanulás sokak esetében nem csupán kényelmi szempontokat takar, hanem lehetnek személyesebb okai is, mint például Li esetében is: „Eleve zárkózottabb természetem van, de nem ez a fő indoka annak, hogy a szobámban tanulok” – mondja. Az otthonlét felszabadultságot adhat a hallgatóknak. „Az, hogy a saját szobámban vagyok, olyan szabadságot is ad, hogy azt viselhetek, amit akarok, mert néha a legjobb egy kényelmes pizsamanadrágban tanulni, amit nem vehetek fel például egy könyvtárban, de az utcán sem érezném komfortosan magam benne.”

A pizsama vagy melegítő viselése ténylegesen az otthon tanulók kiváltságának mondható, viszont egyre több példát figyelhetünk meg arra vonatkozólag, hogy egyes egyetemisták szemrebbenés nélkül ülnek a könyvtárban melegítőben, vagy járnak be a kurzusokra lazább, otthoni szerelésben.

„Továbbá nekem az itthoni saját székem a legkényelmesebb” – teszi hozzá Li. A számítógépes munka jellege és a nagy mennyiségű tanulás miatt Li számára különösen fontos az otthoni munkakörnyezet személyre szabottsága. „Mivel nekem rengeteget kell tanulnom, és időm nagy részét főleg programozással töltöm, ezért például a tanulóközpontban elhelyezett keményebb anyagból készült szék a sokadik óra tanulás után biztos nem lenne a legkényelmesebb.” Li rávilágít arra, hogy az otthoni tanulás lehetőséget teremt arra, hogy személyes igényeinket figyelembe véve rendezzük be a tökéletes tanulóhelyet olyan ülőhellyel, világítással, internettel, amire csak szükségünk van az intenzív tanuláshoz. Minderre házon kívül nem lenne ilyenre esély. „De, ami számomra  a legfontosabb, hogy nekem egy elég speciális számítógépem van, amin mindig dolgozom, és ezt nem tudom elvinni magammal bárhova. Természetesen van laptopom és órákra azzal járok, de a munka nagy részét otthon az asztali számítógépemen végzem.” 

Összegezve, megvizsgáltuk a Debreceni Egyetem hallgatóinak tanulási szokásait és a felsőoktatási intézmény által biztosított különböző tanulásra alkalmas helyeit. A könyvtárak és a Learning Center mind fontos szerepet játszanak a diákok mindennapjaiban. Az interjúk során a két gazdaságinformatikus hallgató, Summer és Fanni megosztották tapasztalataikat a könyvtári tanulásról és a Learning Center előnyeiről. Summer beszélt a könyvtár nyugodt környezetéről, amely ideális az elmélyüléshez, míg emellett Fanni kiemelte a Learning Center zajosabb környezetét, amely ideális a csoportos tanuláshoz. A Learning Center, mint új épület biztosítja a modern és motiváló környezetet, amely inspirálja a diákokat a hatékony tanulásra és a közösségépítésre is.

Alíz és Li példái további tanulási tapasztalatokra világíthatta rá a figyelmünket. Alíz elmondja, miért is ideális a Learning Center egy olyan hallgatónak, aki egész napját ott tervezi tölteni, de a bolt és az étterem/kávézó közelsége miatt teljesen ideális választásnak bizonyul. Li pedig az otthoni tanulás előnyeit részletezi bővebben, hangsúlyozva ezzel a személyre szabottság és a privát munkakörnyezet fontosságát. A hallgatók számára tehát nem csupán a könyvtárak és a Learning Center jelenthetnek megfelelő helyet a tanulásra, hanem az otthon melege is. Kifejezetten fontos, hogy több választási lehetősége is legyen az egyetemistáknak, hiszen a nyugodt felkészülés egyes vizsgákra már önmagában pozitív érzést kelthet, sőt a tanulmányi eredmények is könnyen javulásnak indulhatnak.

Fotók: Nagy Ráchel Lili

 

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás