100% debreceni: A Pecakúra

A Mentés másképp augusztus végi premierje után, október elején újabb debreceni vonatkozású filmet mutattak be Pecakúra címen az Apolló mozi Kertész Mihály termében. A 19 órától kezdődő vetítést követően – mely az ősbemutató és díszbemutató is volt egyben – közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők. A jókedélyű beszélgetés során a nézők a bennük felmerülő kérdésekre is választ kaptak. A moderátor Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője volt.

Esős, október eleji szerda estén tértem be az Apolló moziba. Már az üvegajtókon belépve tömeg fogadott. Mindenki jókedvűen beszélgetett az aulában, vagy várta éppen hogy sorra kerüljön a büfében és megkapja a film mellé a pattogatott kukoricáját. A jegyem átvétele után rögtön arra lettem figyelmes, hogy a tömeg lassan megindul a Pecakúrabemutatójának helyszínére Kertész Mihály terembe , ahol már izgatott duruzsolás fogadott. Több nagyobb társaságra lettem figyelmes, akiknél nagyobb tervezést igényelt az, hogy ki melyik zöld fotelből nézze végig a filmet. Később, amikor megtudtam, hogy ez a film ősbemutatója is és minden alkotó és szereplő jelen van  – akik hozták családjaikat, barátaikat, hozzátartozóikat – megértettem, hogy mi az az emelkedett hangulat, amit érzékelni lehetett a mozi falai között. Pár perccel hét óra után, amikor már megtelt a terem, Fejér Tamás üdvözölte a jelenlévőket és jó szórakozást kívánt a filmhez.

Kezdetét vette a Pásztor Istvánról (Szoboszlai István) szóló, csaknem 100 percben bemutatott történet. A főszereplő egészségügyi panaszai miatt terapeuta felkeresése mellett döntött, de a szakember által javasolt terápia balul sült el. A film első felében annak megpróbáltatásait ismerhették meg a nézők, amit bosszús páciens orvosára várva a nagydumás biztonsági őrnek, Muszáj Lajosnak (Tóth Imre „Bruti”) mesélt el. Lajos hallva miken ment keresztül István – és részben azért is, mert unatkozott –  úgy döntött, segít bosszút állni az orvoson. A cselekmény második felében ennek komikus történetét szemlélhették a nézők, bosszús sógorral, unokaöccsel, csinos doktornővel fűszerezve.

Az alkotás sikerét bizonyítja, hogy már az első néhány perc után nevetésektől volt hangos a nézőtér, amelyek az elbeszélés előrehaladtával egyre gyakrabban ismétlődtek meg. Végül pedig harsány tapsvihar tört ki, miután az utolsó képkockák is leperegtek a vásznon.

Több szempontból is különleges film a Pecakúra, hiszen egy ízig-vérig debreceni függetlenfilm, amit ráadásul egy baráti társaság alkotott és az ország 18 mozijában vetítik.

A rendező és operatőr szerepét Dusa Tibor töltötte be, aki feleségével, Csirmaz Ágnessel írta a forgatókönyvet és vele együtt látta el a produceri feladatokat is. A két főszereplő Szoboszlai István és Tóth Imre „Bruti” voltak. Mellékszerepekben pedig több közismert, Debrecenhez kötődő személy volt látható, mint például Gábor Betti és Dombi Tibor. Sőt, az is kiderült, hogy korábban az alkotók nem készítettek, a színészek pedig nem szerepeltek még nagyjátékfilmben. Hosszú várakozás után mutathatták csak meg a nagyközönségnek első ilyen jellegű művüket a készítők, hiszen a forgatás 2,5 évig tartott, és ahogyan minden másba is, a koronavírus-járvány annak munkálataiba is közbeszólt.

A vetítés végeztével, az este zárásaként egy kötetlen beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Fejér Tamás beszélgetőpartnerei Dusa Tibor, Csirmaz Ágnes, Szoboszlai István és Tóth Imre „Bruti” voltak.

Az alkotók többek között azt is ennek során árulták el, hogy a filmnek készült egy első változata, melynek egyetlen szereplője István volt, majd a karantén ideje alatt gondolták át a forgatókönyvet és bővítették ki a szereplőgárdát. Ebből a szempontból szerencsés volt az az időszak, hiszen a Bruti által megszemélyesített Lajos karaktere is ekkor született meg, aki poénjaival, stílusával megfűszerezte a történetet.

Szó esett még a vígjáték költségeiről, eszközigényeiről, továbbá arról is milyen szűkös volt a forgatáshoz rendelkezésre álló idő, és esetenként némelyik helyszín is. A közönség felől pedig elhangzott az a kérdés, hogy várható-e a jövőben a Pecakúra folytatása, amire nemleges válasz érkezett. Azonban Tibor elárulta, hogy számos új projektben gondolkoznak jelenleg, viszont azokhoz mindenképpen szükség lesz arra, hogy támogatókat, szponzorokat találjanak majd. Végezetül Bruti előadásában, a filmhez íródott dalra hívták fel a figyelmet, ami a humorista Facebook-oldalán tekinthető meg.

A teremből kivonulva büszke gyermekek, szülők, feleségek és férjek boldogan gratuláltak hozzátartozóiknak, készítettek egy-egy fotót, majd az Apolló ajtaján kilépve, esernyőiket a fejük felé vonva, jókedvű beszélgetések közepette indultak haza. A Pecakúra ős- és díszbemutatója alighanem kellemes és különleges esteként maradt meg a jelenlévők emlékezetében.

Szilágyi Zita

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás