“Eldeformált költészet”

Régebben még csak Amerikában, mára már Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a trap zene. Leginkább a fiatalok körében kedvelt műfajjal egyre több szórakozóhelyen és fesztiválon találkozhatunk már hazánkban is. A 18 éves tiszaújvárosi poka is ezekben a körökben mozog, akinek nemrég jelent meg első hivatalos zenéje a streaming-felületeken norveg címmel. Poka többek között mesélt arról, hogy mennyire nehéz a kapcsolatépítés a trap világában, illetve szerinte miben kéne az ismertebb előadóknak támogatniuk a kezdő társaikat.

Mi motivált téged arra, hogy elkezdj zenélni?
Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtem el a zenével foglalkozni. Igazából nekem terápiás jelleggel kezdődött ez az egész és az első pár próbálkozásom mind ilyen nagyon szomorú, mélyreható elmélkedés volt.

Nem nagyon akartam az embereknek elmondani a gondjaimat, így inkább csináltam demókat, aztán szép lassan kialakult a dolog.

Az elmúlt két-három hónapban pedig már sokkal komolyabban veszem ezt az egészet, mint eddig.

Említetted, hogy az elején terápiás jelleggel hatott rád a zene, most így az alkotási folyamatodban mennyire van erről szó, milyen témákat szeretsz feldolgozni?
Igazából én nagyon nem vagyok koncepciószerű, legalábbis amikor próbálkoztam azzal, hogy egy bizonyos témával foglalkozzak, akkor az soha nem jött össze. Általában, amikor elmegyek stúdióba, és ott, ahogy meghallom a beatet, ráhangolódok és csak így kipattannak a fejemből a gondolatok egyik pillanatról a másikra. Aztán elkezdem leírni azt, amit érzek. Mindig száz százalékosan csak odafókuszálok és ilyenkor senki nem tud hozzám szólni.

A trap zene mióta van jelen az életedben?
Körülbelül 5-6 évvel ezelőtt találtam rá a trap zenére, de akkor még nem hallgattam hazait, csak külföldi előadókat. Aztán ugye jöttek a mára már felkapott magyar előadók, mint például a Gyuris, meg a többi szenzációs arc, akik mostanában már trending előadónak számítanak és onnantól kezdtem el én is érdeklődni az itthoni trap iránt. Szóval igen, körülbelül ez volt az a pont, amikor én is elkezdtem hazai előadókat hallgatni, és egyébként ezzel együtt kezdődött el a saját alkotási folyamatom is.

Vannak olyan előadók, akár itthon, akár külföldön, akikre felnézel, esetleg inspirálnak téged?
Egyet tudnék most kiemelni, aki nagyon nagy inspirációval van rám a karrierem építésében, ő pedig Morad. Ő egy albán előadó, és  pont ezért van rám olyan nagy hatással, mivel

Európáról beszélünk és ugye mindig megvan az a sztereotípia, hogy Amerikát szeretjük, meg Amerikát akarjuk.

Azonban, ha szétnézünk Európán belül is, nagyon jó előadókat találunk.

Szerinted minek köszönheti ez a műfaj a növekvő népszerűségét?
Egy szóval leírva, mert igazi. Azért, mert tényleg nem gondolkoznak túl sokáig azon az előadók, hogy mit mondjanak. Nem is beszélve arról, hogy az emberek autentikusnak érzik, meg sajátosnak. Lehet sokszor túl sokat mond, és túl sok mindent kimond, amit nem szabadna. Pár ember ezt így gondolhatja, de szerintem meg egy eldeformált költészetről van szó.

Te is felléptél a Made in Debrecen Fesztiválon, tudnál erről egy kicsit mesélni, hogy milyen volt átélni, hogy kerültetek fel az előadók listájára?
Kapusi Bencéék, akik által amúgy már részt vettünk néhány trap házibulin és a Hajdúböszörményi Kotta Fesztiválon is, na ők szervezett be minket Jurával és FLP-vel a Made in Debrecen fellépői közé. Őszintén megmondva én nem is nagyon követtem magát az eseményt, de ha már adódott egy ilyen lehetőség, akkor természetesen éltem vele. Igazából én nem éreztem azt, hogy ez egy akkora mérföldkő lenne az életemben, de nagyon jó volt ott lenni és élveztem.

Mit gondolsz, hátrányból indulsz azokkal az előadókkal szemben, akik egy nagyobb városban kezdik ezt el?
Valamilyen szinten igen. Például ez az új vonalas trap azért vidékre jóval később tudott betörni, mint Pestre. Szóval eljuttatni biztosan nehezebb, de egyébként szerintem meg nem azon múlik, hogy honnan jöttél. Nyilván a fővárosban több a lehetőség, de ezt meg ki lehet azzal küszöbölni, hogy felülsz egy vonatra és felmész Pestre. És ha annyira akarod, akkor simán meg tudod csinálni.

Mennyire nehéz ebben a szakmában a kapcsolatépítés?
Ahogy most itthon a trap szcéna erősödik, annál nehezebb, hiszen ha nincsenek nagyobb támogatóid, akkor sokkal lassabban fogsz bejutni a köztudatba.

Szóval, szerintem abban kéne a leginkább támogatniuk a nagyobb neveknek a kezdő előadókat, hogy minél több emberhez eljuthassanak és megmutathassák, hogy mit tudnak.

De erre egy jó példa amúgy FLP barátom, aki a legutóbbi OTL-en fellépett, és az On The Low segített neki eljutni egy jó pár emberhez. Ha ők nincsenek, akkor ő sem tudott volna akkora közönséget elérni.

Akkor neked a baráti társaságod is hasonló körökben mozog, mint te? Szerinted ez hozzátesz az alkotási folyamatodhoz?
Egyébként igen, szerintem nagyon kevés olyan barátom van, aki nem érdeklődik a trap iránt. Ugyanannyira nyilván nem, mint én, de érdeklődnek. Szerintem ez, hogy hasonló körökben mozgunk, nagyon sokat hozzátesz ahhoz, amit csinálok. Nemrég Pesten összeültünk zenélni, szintén kezdő artistokkal és ebből állt ki az egész esténk és nagyon élveztem. Illetve ehhez az is hozzájárul, hogy tudjuk egymást segíteni, és ilyenkor érzed azt, hogy nem vagy egyedül.

Mi ösztönzött arra, hogy kirakd az első zenéd Soundcloudra?
Igazából csak kiraktam a zenéket, hogy a spanok tudják hallgatni, illetve, hogy eljusson néhány emberhez, nem volt vele nagyobb célom. Ez akkoriban egy jó visszaigazolás volt számomra, hogy a zenék, amiket csinálok, másoknak is bejön. Azóta több időt fektetek bele ebbe, hiszen máshogy nem lehet elérni semmit, csak akkor, ha teszel is érte. Most már őszintén ki merem mondani egyébként, hogy sokkal komolyabban veszem a zenélést, mint eddig. Nemrég jelentem meg a streaming felületeken, ahova kikerült az első hivatalos vizuális megjelenés is rólam, így most már a nevem mellé arcot is tudnak kapcsolni az emberek.

Milyen terveid vannak a közeljövőben a zenével kapcsolatban?
Október elején jött ki az első vizuális megjelenésem a norveghez, ami az első hivatalos zeném is, tehát most már nem nonprofit jelleggel működök, hanem élesben. A közeljövőre nézve pedig decemberben fog megjelenni egy profibb klipem, amit teljes mértékben én fogok finanszírozni. Szóval azt szeretném minél hamarabb kirakni, és ezáltal mutatni az embereknek egy olyan minőségi dolgot, amire már tényleg érdemes odafigyelni.

Borítókép: Spotify

FacebookTwitterGoogle+tumblrLinkedInDiggPinterestRedditEmail

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

hozzászólás